sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lähellä! Viime vuonna piti kevään alkaa helmikuussa ja olla ennätyslämmin ennusteiden mukaan. Se alkoi toukokuussa ja oli ennätyskylmä. Eli sangen skeptinen olen ollut tämänkin tulevan kevään suhteen, vaikka pieni optimistiminäni kuiskiikin että kyyyllä se tästä... Jotenkin tuntuu että vuosi vuodelta kestän pimeää ja lunta yhä huonommin, etenkin kun en harrasta talviurheilulajeja ja koiraharrastuskin jää aina talvisin tauolle. 

Sisäinen optimistini mokasi syksyllä pahasti kun tilasin vielä marraskuun alussa kukkasipuleita, pioninjuurakoita ja kaikkea muuta kivaa brittiläiseltä firmalta (joka lähettää kasvit Hollannista, koska brexit). Ne tulivat marraskuun lopussa ja ehdin juuri ja juuri istuttaa osan kukkasipuleista (kun yötä myöten tein) ja seuraavana päivänä tuli pakkaset. Laskeskelimme ettei mitään hätää, ainahan on ollut niin että kohta taas sulaa ja voidaan jatkaa pihatöitä vielä joulukuun puolelle ennen kuin talvi tulee oikeasti. No se tuli sitten kerralla oikeasti. Sinne jäi pihalle lumien alle kukkaruukkuja ja kaikki vesiastiat täysinäisinä ja paljon muuta. Vesiastiat ovat tietenkin halki ja samoin osa kukkaruukuista... Daaliat sain ajoissa turvaan, mutta terassihortensiat taisivat saada liikaa kylmää, samoin kuin pasuunankukat joita en ehtinyt viedä ajoissa autotalliin. Ne ovat kellarissa eivätkä ole inahtaneetkaan kasvun merkkejä, vaikka yleensä kasvavat siellä tässä vaiheessa jo lehtien alkuja vaikka ovat pimeässä. Autotallissa on jättikassillinen kukkasipuleita jotka jäivät istuttamatta. Tilauksessa tulleen pionin ja muut perennat tuuppasin multaan ja ruukkuun autotalliin, ovat ihme kyllä elossa siellä.

Tämän kesän suunnitelmissa on pitää mopo kurissa. Piste. Ei uusia isoja projekteja, jos saataisiin kesäkeittiö vihdoin valmiiksi ja viimeisteltyä kasvihuone. Eikä uusia kukkapenkkejä, sillä vesi ei riitä nykyisillekään jos nämä hellekesät jatkuvat. Itseni tuntien nykyiset kukkapenkit ovat kyllä tuskaisen täynnä kesällä... Viime kesän viitisenkymmentä isoa ulkoruukkua oli kyllä liikaa, kastelu ja ruukkujen täyttö sekä syksyllä niiden tyhjennys ja pesu (kyllä, pesen kaikki ruukut pesuaineella ennen varastoon viemistä) veivät aikaa ja voimia. Vuosi sitten hamstarsin daalioita liiankin innokkaasti, siksi tuo (liian iso) ruukkumääräkin. Annoin syksyllä kolmisenkymmentä daaliaa pois, mutta silti niitä jäi kellari täyteen ja takuulla en malta olla ostamatta niitä tänäkään keväänä... Kunhan ei niin paljoa kuin viime vuonna. 

Tulevana kesänä en osallistu Avoimet Puutarhat-päivään, eli ei ole mitään paineita sen suhteen. Tosin ei ollut viime vuonna vaikka osallistuinkin. Ainoa tavoite oli kuuman ja kuivan kesältä osalta pitää kasvit hengissä ja siinä oli ihan tarpeeksi. Kasvihuoneeseen on suunnitelmissa rännit ja sieltä sadevesien keruu isoon saaviin. Kaksi tuhannen litran säiliötä talon ja autotallin kulmalla ei riitä jos kesät ovat jatkossa yhtä kuivia kuin pari viimeistä.

Kylmästä keväästä, sitten kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta viime kesänä oli silti upeaa kukintaa. Jotenkin sen tässä talven pimeydessä unohtaa, mutta kun katson viime kesänä otettuja kuvia niin olihan se upeaa aikaa, niin kuin joka kesä.

Tätä kirjoittaessani tuntuu kyllä hieman oudolta pohtia kuumuutta ja vedenpuutetta kun ulkona näkyy isot hanget ja keli on nollassa... :)

Viime kevät oli niin kylmä, ettei mikään kasvanut, saati kukkinut huhtikuussa. Krookukset ja kääpiökurjenmiekat aloittivat vasta toukokuun puolella, tulppaanit pääsivät vauhtiin vasta kuun lopussa.

 Krookus "Barr´s Purple" 5.5.2022

Ostin useita erilaisia kevätkurjenmiekkoja edellisenä syksynä, mutta sitten toukokuussa ainoa jonka tunnistin, oli "Katherine Hodgkin", kaikki muut olivat niin samannäköisiä (esim. Purple Hill ja Purple Gem ja Pauline)...                                                                     
 Kevätkurjenmiekat aloittivat kukinnan vasta 8.5., huomattavasti myöhemmin kuin aikaisempina vuosina.

 
Se tunnistettavin: "Katherine Hodgkin"
 
            Maura kuikkii narsissien takana 21.5.2022, kun vihdoin kaikki alkoi kasvaa ja vihertää.

Toukokuiset tulppaanikuvat jäivät vähiin, sillä ensimmäiset aloittivat kukinnan vasta kuun lopussa, nämä "Pink Impression" -tulppaanit kukkivat "Coral Charm"-pionin vieressä vasta 28.5.
 
"Copper Image" 28.5.2022. Tämä oli hyvin erikoinen, sillä sen väri vaihtui kukinnan myötä eikä kamera saanut tavoitettua sen huikeaa metallinkiiltomaisuutta terälehdissä. Tätä ostin ja ehdin onneksi istuttamaan viime syksynä, toivon että tänäkin keväänä näkisin sen kukintaa.
 
"Bendigo" 28.5.2022

 Aina yhtä näyttävä; korkea ja isokukkainen "Banja Luka" 29.5.2022

"Akebono" 29.5.2022

"Pink Impression" 29.5.

"Claudia" 29.5.2022

"Yellow Pomponette" 28.5.2022

                "Chrystal Star" 28.5.2022

Muiden tulppaanien kukinta menikin kesäkuun puolelle ja sitten olikin ihan kukintaruuhka :)

3 kommenttia:

  1. Ihmettelin aamulla, kun en ole vielä kylvänyt tilliä ja salaattia kasvihuoneeseen. Sitten vasta muistin, että eihän maaliskuun hyytävissä pakkasissa ja kamalassa hangessa kasvihuoneeseen voinut edes ajatella menevänsä. Edelleen on piha aivan lumen vallassa, mutta kasvihuoneen oven sentään saa auki :-D

    VastaaPoista
  2. Opin paljon viestistäsi. Kiitos, että jaoit tietosi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos sitoutumisestanne laadukkaaseen sisältöön. Viestisi oli erinomainen.

    VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...