torstai 5. tammikuuta 2017

Kotiaiheella jatketaan, vuorossa lamput

Pakkasen huidellessa parissakymmenessä ja lumen peittäessä maan on vihdoin aikaa päivittää blogia. Kukkakuvia on tulossa talven aikana vielä paljon lisää, mutta jatkan vielä kotiaiheella kun viimeksi siihen vihdoin palasin.

Talon remontin jälkeinen sisustus on kertymää eri vuosikymmeniltä, enimmäkseen viime vuosisadan alkukymmeniltä. Mitään yhtenäistä sisustusideaa ei ole ollut, pidämme vanhoista huonekaluista ja astiosta ja niitähän on sitten kertynyt... Meillä on ollut tuuria saada tai ainakin ostaa hyvin edullisesti vanhoja huonekaluja ja esineitä (etenkin astioita) ja niitä on sitten kerääntynyt. Nyt on pakko jo hieman jarrutella ostohimoa divareissa, kirpputoreilla ja vanhojen tavaroiden liikkeissä. Aika paljon meillä olleita huonekaluja ja astioita olemme myyneetkin tilanpuutteen takia. Kaikkea ei voi säilyttää.

Uusia lamppuja hankittiin remontin yhteydessä vain muutama, lähinnä plafondeja ja peruskupuvalaisimia hätätapauksiin, eli jos tarvitaan oikein paljon valoa. Muuten valaistus hoituu hyvin sekalaisella kokoelmalla...

Viimeisin löytöni, ihana kattovalaisin Heinolasta divarista. Pakkohan se oli saada. Juha putsasi ja kunnosti sen ja laittoi vuosikymmenten hapertamat sähköistykset kuntoon. Lampun materiaalit ovat teak ja messinki. Aivan ihana.
 

Samassa huoneessa on seinävalaisin jonka olen saanut äidiltäni. Muistaakseni äiti on tämän ostanut nuoruudessaan, eli monta monta vuosikymmentä vanha se on joka tapauksessa. Myös tässä on pääosassa messinki ja teak.

Keittiö/ruokailutilassa on vanhaa tummaa puuta yllin kyllin sisustuksessa, mutta ei valaisimissa. Ruokapöydän yllä on  Kodin Anttilan ostos reilun kymmenen vuoden takaa. Tykätään siitä yhä.
 

 

Sen vieressä roikkuvat kaksi "diskolamppua", eli ehtaa 60- ja 70-luvun vaihdetta. Toinen on vanhempieni peruja ensimmäisestä omasta asunnosta jonka he yhdessä ostivat, toisen lampun löysin Helsingistä Eläinsuojeluyhdistyksen kirpputorilta. Mikä tuuri, missään muualla en ole noita koskaan nähnyt.

Ne ovat varsinaisia diskopalloja jotka eivät kuitenkaan häiritse eikä niiden valo käy silmiin. Päinvastoin, ne valaisevat yllättävän kauniisti ja elävästi.

Vanhan lipaston päällä on lampetit 70-luvulta.  Jos oikein muistan, vanhempani ostivat nuo vuonna 1979.


Lampettien kanssa samaan sarjaan kuuluu entinen vanhempieni olohuoneen lamppu, joka päätyi meillä keittiön saarekkeen yläpuolelle.


Keittiön ikkunan edessä on keittiöremontin valmistumisen yhteydessä viime vuonna ostettu uusi lamppu (poikkeus siis).

Olohuoneessa on Juhan kummitädiltä saatu lamppu, vanha ja kaunis.


Olohuoneessa kirjahyllyn edessä on hyvin erikoinen kattovalaisin. En ole vieläkään näiden vuosien jälkeen varma onko se aivan ihana tai ihan kamala. Valaisin on ostettu reilu kymmenen vuotta sitten Keravalta valaisimiin erikoistuneesta liikkeestä.

Kauniisti se valaisee, vaikka lamppujen muodot ovat öh, aika erikoiset...

Takkahuoneessa on Juhan aikoinaan ostama monihaarainen jalkalamppu. Erittäin kätevä kun ei tarvitse olla kaikki valot päällä yhtä aikaa (vaikka kuvassa onkin).

Äiti löysi tämän lampun kirpputorilta varmaan yli 30 vuotta sitten. Ei kuulemma maksanut paljoakaan, mutta paljon siitä on ollut (silmän)iloa. Lamppu on kokonaan lasia.

2 kommenttia:

 1. Valaisimia ja lamppuja ei olekaan väläytelty hetkeen ja nehän ovat kiinnostavia. Teillä valaisimet ovat tyylikkäästi linjassa kalustuksen kanssa ja saahan siellä seassa olla joku piristysruiske. Tärkeintä kuitenkin on tuo riittävä valoisuus - ainakin nyt vielä pimeinä aikoina - ja valoa näyttävät nuo tuottavan. Hienosti on kalustus täydentynyt! Hyvää loppiaista ja tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valoa on pakko saada - vaikka yltiöpäisen valaisinmäärän avulla :)
   Mukavaa talvenedistymistä ja keväänodotusta Pirkko!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...