sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Kevät tulee todella keikkuen, suorastaan pomppien

Arvotaan seuraavat säät: luntaräntää, rakeita, vettä, aurinkoa, tuulta, hellettä, kuivuutta. Kaikkea näitä sitten sulavasti sekaisin. Ensin teet t-paidassa pihatöitä ja seuraavassa hetkessä taistelet kottikärryjen kanssa nietoksissa vastatuulen paiskoessa naamaan isoja räntärättejä.

No, kaikenlaisen sateen myötä tulee myös kosteutta jota piha kipeästi kaipaakin. Viime vuoden kuivuus vaivaa yhä selvästi.

Hieman kiristi ohimoista tämä takapihan näkymä 5.5. vielä puoliltapäivin. Vasta iltapäivällä lumet sulivat ja tilalle satoi rakeita ja vettä.
 
Krookukset aloittivat kukinnan samaan aikaan huhtikuisen lämpöaallon kanssa joten niiden kukinta oli hyvin lyhyt. Kevätkurjenmiekatkin lopettelevat jo kukintaansa, "Purple Gem" jatkaa vielä kun aloitti viimeisenä.
 
"Katherine Hodgkin" aloitti kukinnan huhtikuun puolivälissä.
 
 "Harmony" ja alla oleva "Pauline" kukkivat samaan aikaan, Katherinen jälkeen ja ennen Purple Gemiä. Aika hauskaa kun joka päivä jossain kohden kukkapenkkiä kukki kevätkurjenmiekkoja.
 

 
Krookukset kukkivat niin nopeasti, etten saanut niistä juurikaan kuvia. Iltaisin kun tulin töistä olivat kukat jo lepotilassa ja sitten lämmin sää nopeutti kukintaa entisestään.
Vaaleanpunainen kevättähti näyttää kirkkaassa päivänvalossa miltei valkoiselta.
Samoin vaaleansinisestä tuli hailakka kuvissa.
Tämän viikon jälkeen pitäisi sääennusteiden mukaan yöpakkasten hellittää. Toivottavasti, sillä kuistilla ja koirahuoneessa alkaa olla jo ahdasta... Toisella kuistilla on ruukkuja myös, toisen jääkaapin vihenneslaatikko on liljojen sipuleita pullollaan ja kuistilla on kassillinen Lidlin toissaviikkoisia ostoksia: daalioita (joo, ei pitänyt ostaa yhtään lisää, mutta...), liljoja, kruunuvuokkoja ja gladioluksia. Ne(kin) pitäisi saada kohta istutettua ruukkuihin, mutta ruukut pitäisi jättää ulos...


Terassihortensioiden kanssa kävi huonosti: ikinä ei ole näin huonosti hortensiat talvehtineet maakellarissa. Kuudesta hortensiasta kaksi (!) on elossa, kolmas miettii vielä. Ensimmäisen kerran ikinä kellari taisi olla liian kuiva. Edellisinä talvina ongelmana on ollut liika kosteus, mutta viime vuosi oli niin kuiva että kellarikin kuivui yllättävästi. En älynnyt kastella hortensioita kertaakaan talven aikana kun yleensä ne ovat olleet homeessa kosteudesta.

Jokatoukokuinen multaoperaatio alkoi jo huhtikuussa kun Stokkan Hullujen Päivien tilaus saapui (kiitos erinomaisesta tarjousvinkistä Puutarhan ja Hellan Ulla!)
 
Tällä kertaa tuli siis Kekkilän multaa 50 litran säkeissä. Edellisvuosina olemme tilanneet suursäkeissä mullan rautakaupan nettisivujen kautta jolloin mullan toimittaja on aina vaihtunut vuosittain. Viimevuotinen multa oli  niin ala-arvoista etten ottanut enää riskejä eikä se ole enää hinnankaan puolesta kannattavaa. Päinvastoin, suursäkeissä hinta oli tänä vuonna rutkasti Kekkilän multaa kalliimpaa.

Jottei aika kävisi pitkäksi toukokuun muiden istutus-, koirakisa-, treeni- ja mökkisingahtelujen keskellä, pitää se viimevuotinen multa poistaa lavoista. 3000 litraa multaa siis lapattava pois kasvilavoilta ja sitten uudet tilalle. Levitän sen huonon mullan takapihan nurmikolle johon tuli painaumia kaivinkoneen jäljiltä viime kesänä kesäkeittiön pohjan tekemisen yhteydessä. Nurmikkoa on vajaa hehtaari, joten 3000 litraa multaa uppoaa sinne näppärästi :)

Luulen, ettei minulla ole ns. vapaa-ajanongelmia lähiaikoina, sillä tässä välissä käväisen Mauran kanssa Itävallassa ja toivottavasti sen reissun tuliaisena on kahden kuukauden kuluttua paljon pikku-Mauroja Dreamoor-kenneliin.

2 kommenttia:

  1. Krookukset tosiaan tuli ja meni. Olivat kovin pieniäkin tänä vuonna. Liekö viime vuoden kuivuus heikentänyt sipuleita jotenkin.
    Toivottavasti saadaan tuliaisiksi paljon mini-Mauroja :-)

    VastaaPoista
  2. On kyllä kevät näyttänyt kaikki mahdolliset säät.

    VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...