sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Lumihankien keskellä valokuvakirjoja tehdessä ja tulppaaneja odotellessa

Kun maas´on hanki... Kulunut talvi oli pitkä ja kevät tuntuu vielä pidemmältä, koska ainakin tätä kirjoittaessa se ei ole juurikaan edennyt. Edellisinä vuosina tähän aikaan olen ottanut kuvia kukkivista krookuksista, kevätkurjenmiekoista, kevättähdistä ja maasta nousevista tulppaaneista. Nyt sieltä ei nouse vielä yhtään mitään, joka paikassa näkyy vain isot kinokset. Olen levittänyt talven aikana kertynyttä tuhkaa kasvilavoille ja kukkapenkkehin, siis suunnilleen niille kohdin missä arvelen niiden sijaitsevan. Mitään kun ei vielä pilkistä mistään. Kuinka turhauttavaa kierrellä tontilla ilman että voi tehdä mitään. Ensi viikoksi on luvattu lämmintä eikä yöpakkasia, jospa hanget vihdoin häviäisivät.

Toisaalta juuri mitään en pystyisi tekemäänkään, sillä viime kuussa saatu korona pisti olon polvilleen, sananmukaisesti. Olo on hieman hutera yhä ja vinkeitä jälkioireita tulee vieläkin. Toisaalta jos tämä tauti pitää sairastaa kuten viranomaiset ennustavat että lähes jokainen sen saa, niin mieluummin nyt kuin lähempänä kesää kun on paljon tehtävää.

Aikani kuluksi olen tehnyt valokuvakirjoja viime kesien kukkakuvista, kerrankin on ollut siihen aikaa! Kuvia on vain niin paljon että yhden kesän kuvista tulee monta kirjaa ja osa jää taas tekemättä. Kirjat ovat suhteessa myös kalliita ja hitaita tehdä, mutta palkitsevat kyllä myöhemmin kun kuvat ovat helposti, nopeasti ja selkeästi katsottavissa. Käytän Ifolorin kuvakirjaohjelmaa ja kirjamalleista vain Premiumia. Se on kallein ja harvoin tarjouskampanjoissa mukana, mutta kirjan paperi on valokuvapaperia eli kuvien värien toisto on hieno. Lisäksi sen sidonta mahdollistaa paksunkin (96 sivua + kannet) kirjan vaikka valokuvapaperi on jo paksumpaa. Olen käyttänyt Ifoloria jo vuosia ja ohjelmassa on tallessa kaikki tekemäni valokuvakirjat, kalenterit ja muut tuotteet. Jos joku kirja vaurioituisi tai tuhoutuisi, on sen tiedosto tallessa. (Tämä ei ole Ifolorin maksettu mainos, mitään en itse tästä hyödy :) )

Viime kesän tulppaaniloisto on vielä valokuvakirjan teossa kesken, pelkästään touko-kesäkuussa otettuja kuvia on muutama sata :)

Kun valokuvakirjan teon aloittaa keskellä talvea tällaisella kuvalla, se on silkkaa euforiaa verkkokalvoille! Kuva on otettu 18.5.2022.

 

Toissavuoden valokuvakirjan kansi ja ensimmäinen sivu.

Valokuvakirjan ensimmäiselle sivulle kirjoitan koosteen vuoden säästä, tarkistan tiedot puutarhapäiväkirjasta jota täytän säännöllisesti. Yllättävän lyhyt on puutarhurin muisti, sillä moni säätapahtuma olikin ollut ihan erilainen mitä muistelin. Merkinnöistä myös huomaa että vuodet eivät todellakaan ole olleet veljeksiä, ainakaan viime vuosina.

Viime vuoden kevät oli kylmä, mutta ei niin luminen kuin tänä vuonna. Toukokuun 10. päivän jälkeen alkoi lämmetä (+20 C - +24 C) ja muutamaa päivää myöhemmin kävimme ostamassa pitkän peräkärryllisen kesäkukkia, tomaattien, paprikoiden ja kesäkurpitsojen taimet Valveen puutarhalta Heinolasta. Nyt on kovin vaikea kuvitella että kuukauden kuluttua olisi sama edessä...

Tulppaanien kukinta oli runsasta kun sää oli välillä viileääkin, helteisinä kesänalkuina kukinta on liian nopeaa. Jopa edellisvuosien tulppaanit innostuivat kukkimaan, yleensä vain vanhimmat, vaatimattomimmat Darwin-tulppaanit kukkivat useamman vuoden. Mitä jalostetumpi, sen varmemmin kukkii vain yhden kesän, ehkä toisenkin. Näin ainakin meillä. Mutta viime kesänä kukki kaikenlaisia tulppaaneja, niitäkin joita en enää edes muistanut (tosin: puutarhurin muisti on lyhyt!).

"Crystal Star" 18.5.

Vasemmalla "Banja Luka" ja darwin-tulppaaneja 16.5.
 
"Crystal Star", oikealla kulmassa "Akebono" 22.5.
 
"Crown of Dynasty" 19.5.
 
 
 
    22.5. aamupäivällä ja iltapäivällä otetut kuvat.
 

 
"Grand Perfection" 25.5.

"Brest" (tai "Crispion Sweet", eri nimi, sama tulppaani) 27.5.
 
 "Princess Irene" 22.5.

"Akebono" 22.5.
 
"Caribbean Parrot" 28.5.

"Banja Luka" ja isohelmililja "Latifolium" 27.5.
  
Aina yhtä säväyttävä: "Queen of Night" 2.6.2021

     
 
"Sundowner" 5.6.
 
"Lambada" 4.6.
 
Laukkoja ja "Queen of Night" kesäillassa 2.6.

"Vincent Van Gogh" 3.6.
 
 
      "Finola" kukinnan loppupuolella 8.6.
 

Vielä muutama viikko ja ehkä sitten - vihdoin! - olisi taas näitä ihanuuksia kuvattavana. Viime syksynä shoppailin eri paikoista aika erikoisiakin tulppaanilajikkeita, olivat erikoisia siis ainakin kuvien perusteella. Odotan mielenkiinnolla ovatko selvinneet talvesta ja jos ovat, miltä ne oikeasti näyttävät. Odottavan aika on vain niiiiin pitkä!

6 kommenttia:

 1. Ihania tulppaaneja ♥ Tuo Caribbean Parrot on huippukaunis! Nyt täytyykin alkaa kirjoittaa omaan puutarhapäiväkirjaani näitä blogeista saatuja vinkkejä kauniista lajikkeista, joita sitten syksyllä kannattaa hankkia.
  Ihanin kuva on kuitenkin tuo teidän kesäilta-maisema. Niin kaunis tilantuntu ja valo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Joka vuosi keskityn yksityiskohtaisten kukkakuvien ottoon ja ne yleiskuvat tai sellaiset kuvat jossa näkyy muutakin pihaa, jäävät vähemmälle. Ja kuitenkin ne ovat vuosien myötä tärkeämpiä seuratessa miten piha on muuttunut ja millaisia kesiä on ollut.

   Caribbean Parrot oli minulle uusi tuttavuus ja viime syksynä en löytänyt sitä harmikseni vakio-ostotospaikoistani netistä enkä kaupoista. Toivottavasti se kukkii vielä tänäkin kesänä.

   Poista
 2. Minäkin olen tehnyt Ifolorin Premium kuvakirjoja ja kokemukseni ovat samat kuin sinulla. Kuvakirjan tekeminen on hauskaa, vaikka edellisestä on vierähtänyt aikaa.
  Aivan ihanat kuvat, kiitos näistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Vuosien aikana nuo kuvakirjat ovat olleet yllättävän tärkeitä jos talviaikaan suunnittelen seuraavalle kesälle muutoksia pihalle tai ihan muuten vain haluan fiilistellä kesäkuvilla. Ovat kätevämpiä ottaa esille kuin avata kone ja tiedosto jossa on useampi sata kuvaa per kuukausi :)

   Poista
 3. Voi mitä värejä! Oon jo niin kyllästynyt katsomaan tuota valkoista, jota on vieläkin paksuna patjana pihalla :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka ärsyttävää ettei Google enää ilmoita uusista kommenteista! Eli anteeksi kun en ole vastannut aiemmin. Piti olla ennätysaikainen ja -lämmin kevät, mutta toisin kävi. Lumesta oli se hyöty että vettä riitti alkukesästä kasveille oikein hyvin kun maa oli niin kostea.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...