lauantai 31. tammikuuta 2015

Viisi vuotta siihen menikin...

... ennen kuin tein tämän erillisen piha/puutarha/koti/mökki-blogin.

Talven pimeinä päivinä on ihan pakko uppoutua johonkin vihreään, aurinkoiseen ja värikkääseen. Kuten siemenkuvastoihin. Ja niiden selailemisesta innostuneena mennä tonkimaan omia varastoja. Ja toteamaan että tammikuuta vielä mennään ja siemeniä on jo tässä vaiheessa liikaa.
Itseni tuntien toukokuussa tuskailen asiaa potenssiin kolme.

Paha muistiohäiriö on vaivannut koko viime kesän ja syksyn, sillä olen tehnyt samoja virheitä (taas) kasvien ja siementen kanssa ja lisäksi unohtanut monta asiaa. Olisi syytä lukea omaa blogiaan useammin...

Tässä vaiheessa muistutan itselleni että ei ikinä enää avomaankurkku Marketmore:a kasvimaalle tai minnekään muuallekaan kasvamaan. Oli harvinaisen kitkerä ja pahanmakuinen vaikka siemenkuvastoissa muuta väitettiin. Pikainen googlaus kasviaiheisille keskustelupalstoille todisti saman. Kitkerän maun syynä ei voinut olla maan kuivuus tai muut kasvuolosuhteet jotka saattavat vaikuttaa kurkkujen makuun. Samassa penkissä kasvaneet Profi:t olivat herkullisia sellaisenaan ja säilöttynä.

Ehdotuksia Näitä kannattaa välttää-kasveiksi otan mielelläni vastaan.  Sekä kasvimaalle että kukkapenkkeihin. Perennojen Vältä tätä-listani on pitkä, siihen palaan lähempänä kesää.

Toistaiseksi olen hillinnyt itseni samettikukkien siementen hankinnoissa ja syytä onkin. Viime vuonna tukahdutin porkkanat samettikukilla. Tulevana kesänä porkkanat ja sipulit saavat kasvaa vierekkäin, kuulemma sipuli on yhtä tehokas porkkanakärpästen karkottaja kuin samettikukka. Nähtäväksi jää. Ehkä sittenkin muutaman samettikukan laitan kuitenkin kasvimaalle... Vaikka kaalien seuraksi. Uhkarohkeasti kokeilen niitäkin ensi kesänä, vaikka mahdollisuus satoon on kuulemma hyvin pieni ilman erityissuojauksia ja tuusaamista. Molemmissa olen todella huono. Puutarhanhoitoni kun perustuu periaattelle: "Kasva tai kuole."

Ilman kasvihuonetta (jota meille ei tule ajanpuutteen takia) on turha haaveilla tomaattien, chilien ja paprikoiden kasvatuksesta siemenestä, on pakko ostaa ne taimina. Lisäksi totaalinen talon remontti kaventaa sisätiloja niin ettei ikkunalaudoille mitään mahdu esikasvatukseen. Sisäkasvitkin ovat evakossa remontin ajan.

Mutta ei huolta, sillä taimien hankintapaikat ovat jo tiedossa, samoin ostosreissun ajankohta. Samoin lantakuorman tilasin hyvissä ajoin ja sovin hakuaikataulun. Kasvimaan suunnittelu on valmiina myös ja toukokuussa varattu lomaa pihatöitä varten. Olen siis miltei valmis kesään!

Kultahelokkeja 16.7.2014

Äidiltäni monta vuotta sitten saatu hortensia 16.7.2014, lajike tuntematon.

Kruunvuokko Mister Fokker 17.7.2014

Väriminttuja ja Europeana-ruusu 17.7.2014

 Leimuja 6.8.2014


Samettikukkia kasvimaalla  6.8.2014

 ...eikä siellä sitten niitä porkkanoita kasvanutkaan!

Tara etupihalla 22.7. kello 22.47. Kesä ja valo!

2 kommenttia:

  1. Onnea uudelle blogille! Niin ihanan kesäisiä kuvia. Nuo värit ja valo!

    VastaaPoista
  2. Olen monta kertaa todennut saman: omaa blogia kannattaisi lukea useammin.
    Kiva, kun perustit tämän blogin :-)

    VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...