lauantai 16. toukokuuta 2015

Lantaa lapioiden lomalla

Jäädessäni lomalle työkaverit kyselivät miten sen aion viettää. Lantaa lapioiden ja multaa kärräten, tietenkin.

Liljapenkki on valmis ja kasvimaan viereinen kukkapenkki reunustettu myyrien riesaksi syvältä, rikkaruohoja on kitketty ämpäritolkulla, mutta kasvimaan vallanneille voikukille ei auta kuin dynamiitti (siihen emme ihan aio ryhtyä, mutta jotain sille pitää tehdä). Lantaa on todella lapioitu urakalla eri paikoissa ja sitä on kaksi suursäkillistä odottamassa vuoden tai pari kunnes se on käyttövalmista, lisäksi jo palanutta lantaa on monta jätesäkillistä ja lisää pitää hakea. Maaliskuussa tehdyt ostokset päätyvät esikasvatuksesta kukkapenkkeihin, tosin pionit odottavat vielä lopullista sijoituspaikkaansa. Leimu "All in One" lähti kasvamaan hyvin, mutta kuoli ennen kuin sain sen maahan.

Kasvimaan remontti odottaa vielä (hetken, kohta pitää päästä kylvämään), mutta kasvilavoissa on jo kylvettynä tilliä, rucolaa, erilaisia salaatteja, persiljaa, fenkolia sekä erilaisia sipuleita. Viimevuotiset purjot viihtyivät lavassa niin hyvin etteivät kaikki suostuneet kuolemaan vaikka kitkin osan, käänsin osan ja loput pakastuivat kasvilavan jäätyessä talvella.

Lomaan kuuluin myös toivioreissu Viherpeukaloiden myymälään Ullan kanssa. Hieman oli pettymys, nettikaupassa tuntui oleva laajempi valikoima kuin myymälässä. Mitään järisyttäviä "TAHTOO!" -elämyksiä ei tullut, toisin kuin viime vuonna Kauppilassa. Mukaan lähti kuitenkin pari tarhasalkoruusua "Chater´s Double", keijunkukka "Amber Waves" (ihana kaksivärinen!) ja purppurakeijunkukka "Palace Purple", jaloritarinkannus "Astolat", tarhakurjenmiekkoja "Bold Print" (huisa sinivalkoisenkirjava!) sekä alennuslaareista pensasmustikka, keltainen vadelma ja karhunvadelma sekä ihan kunnon kokoinen ja roteva lumipalloheisin taimi. Ison nipun lumipalloheisin oksia olen laittanut vesiämpäriin, mutta ne saa vesijuurineen istutettua vasta kesällä ja maahan syksyllä.

Koska Viherpeukaloiden pihasta lähdettäessä auto ei ollut täyttynyt kasveista tarpeeksi, piipahdimme kotimatkalla Lahden Kodin Terrassa. Sieltä löysin kaksi hurmaavaa kärhöä ja ne valkoiset pikkusydämet, joita ei Viherpeukaloilla ollut. Plantagenista lähdimme miltei tyhjin käsin, onneksi oli sentään kruunuvuokkoja -30 %. Ei siis turha reissu lainkaan, varsinkin kun seura oli erinomaista.

Seuraavaksi suuntana on Heinolassa paikallinen kauppapuutarha, josta ostan perinteisesti kaikki kesäkukat ja tomaattien taimet. Muun muassa...

Pihalla kukkivat erilaiset narsissit

Olisiko tämä "Ice King"?

Valkoinen kirjopikarililja

Kirjopikarililja

Keisarinpikarililja oli avaamassa vihdoin nuppujaan, mutta tuuli ehti katkaista sen sitä ennen.

Keijunkukan lehdet hehkuvat väriä

Rusokoiranhammas

Nämä toukokuiset iltavalaistukset!6 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta reissusta & ateriasta! Tämä päivä kuluukin ympäri tonttia kulkiessa ja miettiessä, mihin uudet taimet istuttaa.

  Mullakin yksi kollega oli aika tyrmistyneen näköinen, kun kehuin lomalla lapioineeni 2000 litraa multaa. Ei tuntunut uskovan, että se on jonkun mielestä oikeasti hienoa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä hehkutus siitä että on saanut auton tavaratilan täyteen lantasäkkejä kummastuttaa monia ei-niin-puutarhahenkisiä ihmisiä... :)

   Poista
 2. Hieno joukko sipulikukkia! Ja lopuksi sarja ihanan rauhoittavia auringonlaskuja - siis nauttikaamme joka hetkestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesä on ihmisen parasta aikaa! Ihanaa aikaa kaikesta työstä huolimatta!

   Poista
 3. Onneksi teillä on iso piha, on tilaa uusille löydöille;) Minäkin oon puurtanut lapion, lannan, mullan ja kottareiden kanssa, mutta vieläkin on osa löytötaimista istuttamatta. Kestää kun joutuu ryteiköstä tilat raivaamaan, tänään sain yhden pionin ja kärhön multiin. Mutta kivaahan se on😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä istutin viimein ne Tokmannin maaliskuiset ostokset perennapenkkeihin, olivat näin kauan purkeissa kasvamassa. Pionit eivät enää oikein tykänneet purkissa asumisesta, olisi pitänyt istuttaa maahan jo aiemmin.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...