sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Tuhotarkastusta

Jouluaaton valoisa aika meni rattoisasti pihatöissä. Suunnittelin kitkeväni kukkapenkkejä (!jouluaattona, käsittämättömän outo joulusää) sillä vesiheinä ja ruoho voivat hyvin, mutta nähtyäni uusia tuhotöitä oli pakko muuttaa suunnitelmaa.

Jänikset kerpele! Asumme metsän laidalla ja metsässä on lämpimän syksyn ja alkutalven ansiosta rutkasti syötävää metsäjäniksille. Meillä on kolme koiraa jotka ovat paljon ulkona. Ja iso aukea piha, jonka vieressä on aukea pelto. Ja silti ne ristihampaat tunkevat syömään pihallemme, jopa aivan terassin viereen ja eteen. Kai joku niistä valkoturkeista on käynyt terassillakin. Portillamme niitä hengailee usein kun tulen töistä kotiin.

Kaikki uudet taimet ja kasvustot on syöty tai maisteltu. Jopa terassin eteen istutettu kanukka oli jyrsitty joka oksasta. Syreeneitä ostin edullisesti ja istutin niitä kasvimaan reunalle liiankin tiheään kun mietin että myyrät tuhoavat osan juuristosta kumminkin. Onneksi istutin, sillä jänikset ovat myös syöneet joka neljännen syreenin. Hortensioista on syöty kaikki tänä syksynä istutetut niin, ettei niistä näy kuin pieni tappi maan pinnalla.

Pahin tuho oli kuitenkin muutaman vuoden ikäisessä tyrnissä, siinä joka teki eniten marjoja tänä syksynä. Se on syöty käytännössä kuoliaaksi. Miten ihmeessä jänikset söivät juuri tyrnin, joka on niin piikikäs? Masokistijäniksiä?

Tyrnin toinen puoli oli saman näköinen, maahan asti.

Edellisessä blogipäivityksessä mainitsemiani euron pensaita oli maisteltu myös, laitoin niille ja vielä jäljellä oleville harvoille syömättömille pensaille verkot suojaksi. Onneksi olin syksyllä laittanut uusille terijoensalaville runkosuojat, sillä viime talvena jänikset söivät yhden istutetun niin ettei se enää siitä toipunut. Vanhoihin, kovakuorisiin terijoensalaviin jänikset eivät koske.

Mielenkiintoista oli huomata että pensasangervot eivät olleet jänisten makuun, niihin ei ole koskettu. Onneksi olivat jättäneet myös purppuraheisiangervon rauhaan.

Kasvimaa on ja pysyy aidattuna. Siellä vasta olisikin ollut talttahampaiden bileet kun osa porkkanoista ja punajuurista jäi maahan. Ensi kesänä aloitamme koko kasvimaan siirron lavoille, eli myyrien riesaksi siirrymme lavakasvatukseen täysin.

Myyrät ovat vauhdissa myös, uusia kekoja, reikiä ja onkaloita ilmestyy lisää huolestuttavasti. Metsänreuna on kuin pommituksen jäljiltä, samoin etupiha. Jottei puutarhafanaatikon elämä olisi liian helppoa, etanoiden kanssa taistelu jatkuu myös. Olen tuhonnut niitä pakkaspäiviä lukuunottamatta lähes joka ilta. Mielenkiinnolla odotan ensi kesää ja etanatilannetta. Kyseessä on siis ihan normaalit pienet etanat, ei mitään siruetanoita. Mutta kannibaaleja nuo pikkuetanatkin ovat, eli kun yhden nirhaisee hengiltä ja odottaa seuraavaan päivään, saa poistettua isomman satsin etanoita kerralla.

Uudenvuoden lupauksiini kuuluu siis että jatkossakin hankin taimet alennusmyynneistä. Tällä tontilla suurin osa niistä päätyy kuitenkin jonkun murkinaksi.

Tänään heti pyhien jälkeen sää kylmeni, mutta lunta ei ole eikä sitä ole tiedossa. Kasveille rankkaa kun maa on kostea ja nyt kylmenee eikä suojaa ole. Minulta jäi kitkemiset kesken, pitänee jatkaa muutaman kuukauden kuluttua.

Tulee vieroitusoireita kun pihatöitä on voinut jatkaa muutaman päivän poikkeuksia lukuunottamatta tähän päivään asti. Muutaman viikon kun sinnittelisi niin sitten ilmestyvät siemenkuvastot :)

Joulumaisema etupihalta kylälle päin.

8 kommenttia:

 1. Minulle ilmestyi siemenkuvasto jo tänään sähköpostiin :-)
  Voi kerpeleen kerpele noita tuholaisia!! Tyrnit ovat peurojen ja kauriidenkin herkkua, mikä tosiaan ihmetyttää piikkien takia. Kunpa hieno tyrninne kumminkin säilyisi. Eikö ne sitä paitsi ole hyviä tekemään juurivesoja...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo siemenkuvastoja!? Ihanaa!
   Tuo tyrnin menetys on enemmän henkinen ärsytys, meillähän jäi puolet tyrnisadosta pensaisiin kun sitä tuli niin paljon ja sen kerääminen on niin hidasta. Ajattelin positiivisesti että onpahan viereisellä tyrnillä ensi kesänä enemmän tilaa kasvaa, kun aikoinaan istutin ne liian lähekkäin. Ja kuten sanoit, ne lisääntyvät yllättävän hanakasti juuriversoista :)

   Poista
 2. Jopa on melkoista taistelua eläimistön kanssa! Meillä oli pieni yhteenotto parin hiiren kanssa ja vähän ovat jänikset typistäneet pensasmustikkaa, muuten melko rauhallista. Ei muuta kuin tsemppiä tulevalle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Olen jo kovasti miettinyt mitä kaikkea pitää ensi kesänä hankkia syötyjen kasvien tilalle. Shoppailulista on jo hyvällä mallilla!

   Poista
 3. Muistan tuon ajan, kun piha oli täynnä nuoria taimia. Ristihuulten oli pakko käydä maistamassa ihan kaikkia. Noilta vuosilta on varasto vieläkin täynnä jänisverkkoja.
  Nykyään saa taimet olla rauhassa, kun ovat jo sen verran suuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan tuota aikaa innolla... Jasmikkeistakin oli syöty kaikki uudet kasvustot, mutta kaksi kesää vanhat oksat ja varret ovat jääneet rauhaan. Eli toivoa on tulevaisuudessa!

   Poista
 4. Mustavalkoisten kotiin rauhallista vuodenvaihdetta sekä iloa ja hyvää puutarhan satoa vuoteen 2016!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnu! Toivotaan upeaa kasvukautta teillekin! Tulkaa käymään kesällä!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...