perjantai 25. maaliskuuta 2016

Jokamaaliskuinen moponkarkauspäivitys

Tänä vuonna olen muutamaa päivää aikaisemmassa mutta ihan yhtä fanaattisessa tilassa. Rumba alkoi jo maaliskuun alussa Tokmannilta jonne tuli myyntiin liljoja ja daalioita, sitten se jatkui Kodin Terrassa jossa oli myös erilaisia perennojen juurakoita. Täysin homma lähti lapasesta Hankkijalla (ent. Agrimarket), jossa on tainnut vaihtua omistajamuutoksen myötä sisäänostaja. Iso kassillinen lähti kukkasipuleita mukaan ja onhan sinne vielä palattava pyhien jälkeenkin.

Saati miten käy Kevätmessuilla Helsingissä kun ne ovat vielä edessä...! Sinne on otettava mukaan vetokärry tai reppu jotta jaksan kantaa ostokset Messukeskuksesta autolle.

Ainakin ruukuista tulee pulaa kun maahan ei voi istuttaa aikoihin mitään (meillä on maa täysin lumen peitossa vielä) ja myyrien keot nousevat hankien yläpuolelle jo nyt, eli tiedossa on taas katastrofaalinen myyrävuosi. Mikä yllätys. Täälläpäin ne ryökäleet eivät ole kuulleetkaan huonoista myyrävuosista. Onneksi metsästä on kuulunut lupaavaa huhuilua, eli pöllökanta on toivottavasti vahvistumassa myös. Kettukin näkyi pitkästä aikaa kylätiellä, toivotin sen tontillemme saalistamaan puolikesyjä jäniksiä ja tietenkin niitä myyriä.

Tokmannin yksittäiset liljat olivat perusliljoja ja mielestäni kalliita, sen sijaan 10 kappaleen värililjasekoitus maksoi alle 4 euroa joten se lähti mukaan. Sipulit olivat pieniä ja kuivia ja olin varma ettei niistä kasva kuin pari, jos sitäkään. Ostin myös pussillisen "Iron Cross" onnenapilaa vaikka hinta oli noussut huisasti siitä mitä pussillinen maksoi vuosi sitten.

Lykkäsin sipulit ruukkuun ja vein koirahuoneen kulmaan odottamaan plussakelejä jolloin siirrän ruukun ulkokuistille. Vilkaisin muutama päivä sitten ruukkuun ja kas, liljat puskevat toistakymmentäsenttistä vartta ja onnenapilat samoin... Kiidätin ruukun shokkihoitoon terassille saman tien. Yöksi pitää ottaa se vielä sisälle.

Kodin Terrassahan meinasin ihan hullaantua kun tarjolla oli kaikenlaista kivaa. Mm. soihtuliljaa, valkoista punahattua, ruostekukkasekoitus, tummaakin tummempaa "Nigra"salkoruusua ja tietenkin liljoja, etupäässä puuliljoja. Hinnat olivat hyvin kohtuulliset, mutta sipulit olivat osittain homeessa, todella pieniä ja surkean näköisiä. Koska hinta ei päätä huimannut, ostin pari pussia ja laitoin ruukkuun kasvamaan. Vielä ei näy mitään, saattaa olla ettei näy koko kesänä. Juurakot laitoin ruukkuihin ja kaikki lähtivät topakasti kasvuun. Nyt nekin ovat kuistilla.

Kodin Terran sipulivalikoimaa täydennettiin toissaviikolla, jolloin kävin ostamassa kuningasliljoja, tummanpunaista "Mapira"a ja "Netty´s Pride"a Kumpaakin minulla on jo ja ne laitoin esikasvatukseen eli siirrän maahan muiden joukkoon toukokuun lopussa. Kuningasliljojen tuoksu on hyvin voimakas ja ne jäävät siihen ruukkuun johon istutin. Ruukun saa siirrettyä jos tuoksu on terassilla tai oven läheisyydessä liian häiritsevä. Nämäkin sipulit olivat pieniä ja kuivia, suuria odotuksia niistä ei ole.

Hankkijalle iso kiitos hinta-laatusuhteesta, sipulivalikoima oli ihastuttavan erilainen, hinnat hyvin kohtuullisia ja ennenkaikkea sipulit olivat isoja, napakoita ja selvästi elinvoimaisia. Osa puuliljoista oli jo topakassa kasvussa!

 Tokmannin ja Kodin Terran ensiostokset, osaa ostin monta pussillista (kaikki eivät mahtuneet kuvaan) Puuliljat ovat "Honeymoon" ja "Purple Prince"

Lisäksi ostin "Altari" puuliljaa, joka kukki pitkään ja kauniisti viime ja toissakesänä.

Kodin Terrasta ostin taas daaliat "Fashion Monger" ja "Mary Evelyn", joista jälkimmäinen ei viime kesänä kukkinut lainkaan. Optimistina toivon tulevasta kesästä parempaa.

Kuningasliljoja ostin muistaakseni kuusi sipulia.

 Huono kuva "Mapira"sta.

"Nettys´s Pride"
 

Hankkijan liljaostokset (kaikkia enemmän kuin yksi pussillinen)

"Purple Prince" ei taida luonnossa olla noin lila, enemmän viininpunainen.

"Josephine". Kokeillaan tätäkin vaikka on hieman liian pramea minun makuuni.

"Extravaganza". Erikoinen nimi ja uutuus minulle.

"Camel" puulilja. Tätä minulla ei vielä ollut. Oli siis pakko ostaa.

Puulilja "Purple Lady". Ostin kaksi pussia, kaikki kuusi sipulia olivat jo hyvässä kasvussa pusseissa.

Ihan pakko vaikka daalioita on jo liikaa... "Impression Festivo"

Viime kesän gladioluksista tuskin on tänä vuonna kukkijoiksi, sipulit olivat kylmän kesän takia liian pieniä kun laitoin ne kellariin talvehtimaan. Edellissyksyinä ne ovat olleet isompia kuin nyrkkini, viime syksyn sipulit olivat saman kokoisia kuin istuttaessani ne keväällä. Osa paleltui ruukkuihin ja lopuista tuskin on kukkijoiksi. Hyvällä omallatunnolla shoppailin uusia sipuleita. Paljon. Näitä on useampi pussillinen.

"Fidelio"

"Traderhorn"

"Purple Flora"

"Black Star" Tämä on se syvän tummanpunainen, jonka nuput ovat kuin kallista samettia ja joka on kukkinut gladioluksista kaikista kauiten meillä.

"My love"

"Wine and Roses" Mikä nimi! :)

Etupihan myyräkekoja, kokovertailuna Fiona ja lelu. Muut lumen alta nousevat keot eivät ole ihan yhtä isoja. Vielä.

Takapiha näyttää tältä, eli vielä kotvasen aikaa joutuu istutuspuuhia odottamaan :(

8 kommenttia:

 1. Siinähän on! Jotenkin noiden liljojen ja daalioiden hamstrausintoa lopahduttaa kummasti se, että peurat syövät ne niin, ettei mitään kukkia näe, hyvä jos lehtiäkään säästyy. Tuntuu niin järjettömältä niitä sitten edes hankkia.
  Nyt onkin jännä nähdä, onko ruostekukistani mitään hengissä, ne talvehtivat ulkona kahdessakin kohdassa, mutta kun lunta oli vähän ja pakkasia paljon jossain vaiheessa, voi olla että ne menivät siliän tien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi-joi, nuo peurat ovat kyllä vihoviimeisiä! Niiden määrä tuntuu vain lisääntyvän, täälläkin on lauma joka liikkuu ihan tontin likellä. Onneksi ovat niin arkoja etteivät ole vielä pihaan tulleet.

   Meillä ei ole toivoakaan ruostekukan selviämisestä maassa talven yli, eivät viihdy kellarissakaan talvehtimassa. Siksi pitää ostaa joka kevät uudet, samoin kuin kruunuvuokkoja. Niistähän yksi optimisti selvisi viime vuonna talven yli puolivahingossa.

   Kulunut talvi oli niin rankka että hieman jännittää miten kasvit ovat siitä selvinneet. Muutama viikko pitää vielä odottaa.

   Poista
 2. Ai-jai, on aina yhtä ilahduttavaa nähdä, että karkailee se mopo muillakin ihmisillä..! :D Nytpäs piditkin muuten hyvän mainospuheen Hankkijan puolesta. En ole siellä vielä piipahtanutkaan, mutta nyt alkoi kiinnostaa kovasti. Pelkästään tämän postauksen perusteella uskallan jo ennustaa sinulle oikein valtavan mahtavaa ja värikästä kukkakesää! =) Muistankin, että sulla oli todella runsain mitoin liljoja jo ennestäänkin. Minulla on jotkut liljat alkaneet vuosien saatossa taantua, ehkä voisin minäkin hyvällä omatunnolla hankkia lisää. Kuningasliljat kiinnostaisivat minuakin, haluaisin päästä kokemaan niiden suloisen tuoksun. Iloista pääsiäistä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kohtalotoveri! :)

   Aina on joku hyvää syy ostaa lisää liljoja. Välillä vähän kyllä liikaakin... Meillä myyrät tuhoavat niitä sellaisia määriä että voin tehdä joka vuosi runsaat sipulihankinnat hyvällä omallatunnolla. Pari penkkiä on sellaisia joihin ei myyrät pääse, ne ovat niin uusia ettei taantumista vielä ole. Mutta kostea sää vei viime vuonna monta liljaa myyrien lisäksi, osa sipuleista mätäni maahan.

   Hankkija oli iloinen yllätys, en tiedä millainen valikoima on per myymälä. Eikä minulla ole mitää yhteyksiä kyseiseen yritykseen, joten kehut ovat ihan aitoja :) Välillä näinkin eikä aina moitteita.

   Toivottavasti ensi kesä on säiden puolesta parempi kuin viime kesä, odotan innolla noiden liljojen kukintaa.

   Aurinkoista ja keväistä pääsiäistä!

   Poista
 3. Ihan hengästyin kun luin mitä kaikkea olit hankkinut. Upeita kasveja, toivottavasti mahdollisimman moni kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä hankintashow on jokakeväistä, kohta tulee blogipäivityksiä joissa parun minne saan kaikki esikasvatetut istutettua ja ruukut loppuu kesken jne.. :)

   Myyrien takia suurin osa liljoista taitaa päätyä ruukkuihin, harmittaa kun hävikki on maassa liian suuri.

   Odotan innolla noiden Hankkijalta ostettujen liljojen kukintaa kun niistä osaa ei minulla vielä ole ollutkaan.

   Poista
 4. Apua, nuo myyränkolot näyttävät kyllä ihan kunnon tunneleilta! Tsemppiä niiden kanssa... Ja hienoja ostoksia! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden kekojen koko on kasvanut joka päivä! En tiedä mitä mäyrän kokoisia jyrsijöitä pihamme uumenissa on, mutta sen tiedän että karmeaa tuhoa ne aiheuttavat. Myrkkyä ei koirien takia voida käyttää, mitkään muut keinot eivät tehoa. Pakko siis vain sopeutua siihen että joutuu joka vuosi ostamaan paaaaljon uusia liljoja :)

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...