sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Esikasvatusta maan lämpiämistä odotellessa

Viime kirjoituksessani esittelemäni ostokset ovat nyt esikasvatuksessa lukuunottamatta osaa gladioluksista. Takapiha on edelleen suurimmalta osalta jäätä ja sohjoa, joten pihatöihin ei vielä pääse. Mutta rattoisasti kaikkien taimi- ja sipuliostosten ruukuttaminen vei aikaa, sain tehtyä sen sentään terassin edustalla ulkona.

Loppujen gladiolusten täytyy odotella ennen kuin pääsevät multaan. Niitä en pikkuruukkuihin laita esikasvatukseen koska ne eivät tykkää siirtämisestä, joten ruukkujen täytyy olla sitten lopullisia kasvupaikkoja. Koska kaikki isot ruukut ovat jo liljoja täynnä (yllätys yllätys...), laitan loput gladiolukset terassin kiinteisiin ruukkuihin daalioiden kanssa toukokuussa.

Noppa-mummokoira nukkuu yhden terassin kiinteän ruukun suojassa viime syyskuussa.

Isot samettikukat (Vanilla ja Hawaiji) kylvin maaliskuun alussa ja kuten arvasinkin niin Vanillan itäminen oli heikkoa. Muut samettikukat kylvän vasta tämän kuun lopussa kun saan niitä katetun terassin suojiin kun sisältä loppuu pöytäpinta-ala...Toisen keittiön pöytä on jo täynnä esikasvatuksessa olevia tsinnioita, noita samettikukkia ja erilaisia tupakoita. Maissitkin pitäisi saada mahtumaan jonnekin.

Tomaatit ja paprikat ostan taimina toukokuussa Valveen puutarhalta Heinolasta. Heillä on suoramyyntiä muutaman viikon ajan touko-kesäkuun vaihteessa. Sieltä ostamani kesäkukat ja hyötykasvien taimet ovat olleet edullisia, isoja ja erittäin hyvälaatuisia. 

Luultavasti maissinkasvatuksessani käy kuten viime vuonna eli ostan taas ne Porkkalan kartanon puutarhamyymälästä taimina (Porkkalan kartano on täällä Hämeessä, paikkakunta Porkkala on saanut nimensä koska siellä oli kartanon kalastusalueet ja metsästysmaita aikoinaan). Erinomaisen makuisia maisseja kartanon puutarhan ostokset tuottivatkin, sääli kun kesä oli niin kylmä että sato jäi vähäiseksi. Olen optimisti säiden suhteen, niin kuin kai miltei jokainen puutarhuri. "Tästä kasvukaudesta tulee varmaan parempi kuin edellisestä."

Näitä samettikukkia en esikasvattanut viime vuonna, kukkivat vasta syykuussa.Saas nähdä mitä erikoinen talvi teki salkoruusuille perennapenkissä. Ne ehtivät lähteä joulukuussa jo uuteen kasvuun, sitten tuli kolmenkymmenen asteen pakkaset eikä lunta ollut juuri nimeksikään.

Nimettömäksi jäänyt gladiolus, joka voisi olla Tradethorn, mutta en ole ihan varma.

Seuraava kirjoitus onkin taas shoppailun tuloksien luettelointia, kävin kuluneella viikolla inventoimassa Tokmannin perennajuurakkotarjonnan ja ensi perjantaina on Kevätmessut Helsingissä.. Pitäisikö ottaa mukaan vedettävä mummokärry vai rinkka?

1 kommentti:

  1. Lohdullista kuulla, että toisillekin kelpaavat valmiit taimet! Esimerkiksi tomaatin kohdalla suosin niitä, kun tuota kasvihuonetta ei ole. Hieno valikoima samettikukkia!

    VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...