perjantai 9. syyskuuta 2016

Ei se ihan vielä lopu

Kesä siis. Daaliat ja gladiolukset ovat parhaassa kukassa ja vaikka pihan ympärillä puut kellastuvat ja pellot on puitu, on pihassa yhä väriä. 

Toissayönä kävi jo pakkanen kasvimaalla, basilikat sanoivat hallaharsonkin alla hyvästit. Kesäkurpitsojen ja kurkkujen lehdet paleltuivat niiltä osin mitä niistä jäi hallaharson ulkopuolelle. Samoin samettikukista paleltuivat reunimmaiset lehdet. Muualla pihassa en pahempia vaurioita huomannut. Lehtien paleltuminen ei kesäkurpitsoja ole haitannut, ne pukkaavat uutta kurpitsaa siihen malliin että kukaan vieras ei meiltä pääse poistumaan ilman kurpitsaa kainalossa. Itse emme niitä enää syö. Kurkkuja tuli hallayöhön asti hurjasti, ämpärillisen olisi saanut kerättyä päivittäin. Nyt siellä on enää muutama kurkku kasvamassa, mutta varret ovat jo nuutuneet kaikkensa antaneina.

Minä kävelen iltaisin ympäri pihaa (otsalampun kanssa, ikäviä nämä lyhenevät illat) etsien sopivaa paikkaa kaikille niille edullisille taimille joita olen loppukesästä hankkinut. Pitäisi löytää myös myyrävapaita paikkoja parillesadalle tulppaanille... Onneksi saman määrän laukkoja ja narsisseja voi istuttaa huolettomammin, ne kun eivät myyrille kelpaa. Ja juu. Kävin ostoksilla. Kodin Terrassa (kallista, meni rahaa hukkaan), Hankkijalla (edullisempaa) ja Lidl:ssä (edullisinta). Lisäksi tilasin Virosta kukkasipuleita, lähinnä liljoja. Mukana oli myös tulppaaneita ja saksankurjenmiekan taimia. Liljojen sipulit oli pakattu turpeesen ja paperipusseihin, sipulit olivat todella isoja ja hyväkuntoisia ja niitä oli 4-6 kappaletta per pussi. Keväällä tilaan sieltä liljoja enemmänkin, löytyi sellaisia liljoja joita minulla ei ole enkä ollut niitä missään muualla nähnyt. Ihan_pakko_saada.

Tilasin "varmuuden vuoksi" myös Korpikankaalta kaikenlaista, taimia ja ennenkaikkea sipuleita.... Ei lopu pihatyöt ihan heti, eli toivon lämmintä ja pitkää syksyä. Viime vuonna istutin viimeiset tulppaanit joulukuussa, joten on tässä vielä aikaa :)

Terassi 2.9. Taustalla kellertää mutta ruukuissa suurin osa gladioluksista ei ole vielä edes avannut nuppuja.

Tässä tulee jotain ryppyistä ja kaunista gladiolusta!

Viimeinen kuva basilikoista. Seuraavana yönä tuli halla eikä edes harso auttanut.

Yhden päivän kurkkusaldo

Kasvimaa hohtaa samettikukista illan pimentyessä

Päivänlilja "Frans Hals" aloitti uuden kukinnan.

Muutama unikkokin kukkii vielä, kylvin niitä lisää kesäkuussa. Tämän pallomaisen kukan koko on yllättävän iso.

Syyssädekukka "Loysder Wieck"

Tämän vuoden viimeisiä iltaruskoja jotka näkyvät meidän pihallemme. Seuraavia odotellaan ensi toukokuussa. Näitä(kin) tulee ikävä tulevien kuukausien aikana.3 kommenttia:

 1. Upeat terassikukat ja upea terassi! Jäädään odottelemaan tulevien kukkarunsauksien loistoa! Ainakin kurkuissa riittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Jotenkin kauhean kaihoisa olo kun tutkiskelin kukkasipuliostoksia, tuntuu että siitä oli ihan hetki kun edelliset hankin, eli vuosi sitten. Nopeasti nämä kuukaudet (etenkin kesällä) kuluvat.

   Kurkkuja riittää tosiaan, Juha säilöö niitä eri muodoissa ja hölskykurkkuja ollaan syöty ihan riittämiin tänä kesänä :)

   Poista
 2. On teillä kaunista :-)
  Mulla ei päivänliljat ole kukkineet 2 vuoteen. Kaipaisivat varmaan juuripaakun kurittamista, mutta ei naistyövoimalla niitä saa palasteltua.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...