maanantai 30. tammikuuta 2017

Lisää liljoja eli Las Vegas 2016 osa 2

Viime kesän liljapäivityksen jatkon sain tehtyä vasta nyt, mutta toivottavasti tässä on sopivasti lasvegasmaista säihkettä talven pimeyteen.

Viime talvi oli tuhoisa hyvin vaihtelevine säineen (jouluaaton vesisateesta ja seitsemästä plusasteesta tammikuun -28 asteen pakkasiin eikä lunta lainkaan. Ja helmikuussa sama aste-ero uudelleen). Pihan kato oli kammottavaa todettavaa keväällä. Lähes kaikki puuliljat ja iso osa muista liljoista oli hävinnyt, sipulit olivat mädäntyneet tai paleltuneet. Vain muutama sipuli vaikutti olevan kunnossa, mutta nekään eivät jaksaneet kukkia. Perennojahan kuoli sen talven seurauksena enemmän kuin jaksoin laskea, pensaita myös. Mutta eniten harmitti liljojen kato. Etenkin puuliljojen hävikki oli suurin murhe, ne olisivat olleet upeimmillaan parin-kolmen vuoden ikäisinä.

Keväällä ryntäsin siis puutarhamyymälöihin ja Lidl:iin, joissa tein korvaavat hankinnat. Maaliskuussa tekemäni ostokset laitoin ruukkuihin esikasvatukseen ja siten sain kukkivia ja huumaavasti tuoksuvia puuliljoja jo saman kesänä aikana.

Syksyllä tilasin myös Virosta liljoja, siellä kun oli sellaisia lajikkeita joita minulla ei vielä ollut. Yllätys oli suuri kun hain sipulit postista. Ne olivat käsin pakattu paperipusseihin ja turpeeseen (eli eivät olleet kuivia koppuroita) ja sipulit olivat lähes tuplasti isompia kuin paikallisista puutarhamyymälöistä pusseissa ostetut. Odotan sen nettikaupan maaliskuista aukeamista kuin kuuta nousevaa, mitäköhän ihania uutuuksia heillä on tänä vuonna tarjota... Koska olen vakaasti päättänyt että pihallamme vierailee tänä kesänä myös pieni kaivuri, on uusille liljoille tulossa oma myyriltä suojattu penkkikin.

Viime keväänä Helsingin puutarhamessuilta ostamistani liljoista yksikään ei noussut tai ei ainakaan ollut sitä mitä piti. Ostin "Con Amoren" ja "Luxorin" sipuleita toistakymmentä, yhtään sellaista ei kukkinut. Sen sijaan monta marhanliljan tyylistä "nuokkuvaa" liljaa kukki pitkin kesää ja voin vannoa etten ole yhtään sellaista tietoisesti ostanut. Luultavammin ne ovat Viherpeukaloiden liljasekoituksesta jonka tilasin edellisenä syksynä. Kiva idea sinänsä noissa yllätyspusseissa että keväällä ei ole aavistustakaan mitä sieltä nousee, mutta minua kyllä harmittaa etten tiedä mitä liljoja ovat. Oma vika, sorruin edulliseen tarjoukseen. Kauniitahan ne olivat ja kukkivat pitkään.

Kesäkuun alussa kävimme Puutarhan ja Hellan Ullan kanssa Turussa tekemässä löytöjä Kauppilasta, paikallisista puutarhaliikkeistä ja kirpputorilta. Erinomainen reissu jonka otamme uusiksi tänä vuonna suunnilleen samana ajankohtana. Kauppilassa oli silloin vielä edullisia viimeisiä liljapusseja, mukana myös ruusuliljoja. Niistä ehti osa kukkia vielä elokuussa, muut ruusuliljat ostin aiemmin Lidl:stä. Ruusuliljaa ei minulla vielä ollutkaan (mikä lie mielenhäiriö kun en ole sitä aiemmin hankkinut), sillä nehän ovat vallan hurmaavia. Eli niitä on pakko saada lisää ensi kesäksi.

Koska tonttimme kuhisee myyriä ja vesirottia, on liljojen ja muiden sipulikasvien istutus hyvin haastavaa. Syksyllä ruukkuja tyhjentäessä oli pakko tehdä uusi liljahäkki jotta edes osa liljoista säästyisi tuleville vuosille. Samaan häkkiin sain istutettua myös tulppaaneita, loput tulppaanit laitoin rei´ällisiin ämpäreihin kukkapenkkeihin.

Viime syksynä kelit taas yllättivät ja varastossa olleet loput liljat paleltuivat. Olin suojannut ne, mutta seitsemäntoista asteen yllätyspakkanen oli silti niille liikaa. Lievästi ilmaistuna kismitti kaataa kompostiin kolmisenkymmentä sipulia. Laskin että silti liljoja on maassa nelisensataa, joten toivoa on jonkinlaisesta kukinnasta ensi kesänäkin...

 Ruusulilja "Elena" 2.9.2016
 

Ruusulilja "Natalia" 25.8.2016

Ruusulilja "Annika" 2.9.2016

Annika 30.8.2016

Ruusulilja "Belonica" 13.8.2016

Ruusuliljan hempeää kauneutta 7.9.2016

Puulilja "Altari" 8.8.2016. Keväällä ostettu ja ruukussa esikasvatettu.

Oriental- ja trumpettililjaristeytys "Conca d´Or", kuvattu 25.8.2016. Niitä harvoja isoja liljoja jotka selvisivät edellisestä talvesta.

Oriental-lilja "Rialto", Lidl:stä huhtikuussa ostettu, sipuli maahan istutettu toukokuussa. Kuvattu 2.9.2016

 Oriental-lilja "Mother´s Choice", kuvattu 2.8.2016

"Eyeliner" 27.7.2016

 "Eyeliner" 26.7.2016

"Forever Susan" 23.7.2016

"Whistler" 10.8.2016

"Patricia´s Pride" 31.7.2016

"Rosella´s Dream" 21.7.2016

Lidl:stä huhtikuussa ostetut "Elodiet" olivat elinvoimaisia ja kukkivat pitkään. Kuvattu 27.7.2016

 25.7.2016

Näiden pitäisi molempien olla oriental-lilja "Dizzy", mutta luulen että alimmainen on ja ylimmäinen ei. Kuvat on otettu 14.8. ja 31.7.


"Muscadet" 23.7.2016

"Tasmania" kasvoi jättikokoiseksi. Sipulipussin kyljessä oli mainita 80-100 cm, mutta reilusti yli metrinen se oli ja kukat olivat puuliljojen mitoissa. Kuvattu 31.7.2016

"Olympic Torch" 27.7.2016

Joko johonkin sipulipussiin on eksynyt jotain ihan muuta tai sitten on kasvuhäiriö. Raidallisia liljoja en myönnä tilanneeni. Kuvattu 1.8.2016

Hehkuvaa keltaista, saatuja liljoja joiden lajikenimi ei ole tiedossa. Kuvattu 26.7.2016

Oransseja liljoja, myös saatuja eli nimettömiä. Kukkivat parhaiten kaikista liljoistani vuodesta toiseen. Kuvattu 21.7.2016


Ne yllätyspussin liljat joista kirjoitin. Kuvattu 31.7. ja 8.8. välisenä aikana.

Ylläripussin liljoja ja "Purple Prince" 31.7.2016

Vanhoja tiikerililjoja 3.8.

Herkkää pinkkiä ystäviltä saaduista nimettömistä sipuleista.
10.8.2016

21.7.2016

Matala lilja joka kukki kauniisti kuunliljan välissä. Kuvattu 31.7.2016

Oransseja ja keltaisia liljoja kohopenkissä 31.7.

"Easy Salsa", kuvattu 23.7.2016

Matala aasialainen lilja "Peach Dwarf", kuvattu 25.7.2016

Herkkiä valkoisia nimettömiä liljoja 13.8. ja 26.7.


12 kommenttia:

 1. Vau, mikä kukinta! Kerrassaan upeita kukkia. Ruusuliljat menevät täälläkin ostoslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas työ taas selvittää noita lajikkeiden nimiä, ts. niiden kohdalla jotka eivät olleet sitä mitä olin tilannut tai ostanut puutarhamyymälästä. "Eyeliner" ei kukkinut kesällä 2015 lainkaan, olin jo unohtanut sen täysin. Sitten viime kesänä kukki oikein kauniisti vaikka puolet muista liljoista olivat kuolleet sen talven seurauksena.

   Poista
 2. Saisiko sen virolaisen nettikaupan osoitteen. Kerrassaan ihanat liljat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ne Virosta tilaamani liljat kukkivat tulevana kesänä (toivottavasti), niitä ei vielä ole noissa kuvissa. Täältä tilasin, nettikauppa aukeaa taas maaliskuussa (siellä on kaikkea muutakin ihanaa!) http://sibullilled.com

   Poista
  2. Aivan ihania! Haaveilen tuoksupenkistä, jossa olisi luonnollisesti myös liljoja. Inhottaa vaan liljakukot. Niitä on aina pihan liljat olleet täynnä😞.

   Poista
  3. Puuliljat tuoksuvat huumaavasti. Joidenkin mielestä liikaa, minun mielestäni juuri tarpeeksi :) Meillä on ollut satunnaisia liljakukkoja, mutta olen ollut tarkkana että tuhoan kukot ja mahdolliset munat/toukat tarkasti joten ne eivät ole päässeet lisääntymään. Niitä vastaan on myös tuhoaineita, niiden tehosta en tiedä kun onneksi ei ole tarvinnut käyttää.

   Poista
 3. Mahtava liljavalikoima - ja melkein kaikki tunnistettavissa! Vaatii todellista kärsivällisyytta ja paneutumista, että saa tällaisen liljavalikoiman kukoistamaan hallitusti. Toivottavasti talvi ei verota lisää näitä ja uusien hankinta onnistuu! Hyää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Jännään millainen kevät tulee olemaan ja mikä on tämän talven saldo, ts. onko tuhoa tullut. Ihanaa keväänodotusta sinulle!

   Poista
 4. Upeat liljat! Meinaa tällainen liljojen ystävä oikein pakahtua näistä värintäyteisistä liljojen kuvista;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarhanhoito opettaa myös tiettyä zen-asennetta: kun kaikkeen ei voi vaikuttaa, pitää vain sopeutua. Kuten siihen että kamala talvi vie puolet liljoista. Mutta onneksi niitä saa lisää eivätkä kaikki talvet ole samanlaisia. Mietin monesti mikä olisi ollut kukinta jos ne puuliljat olisivat säilyneet sen talven yli...

   Poista
 5. Ihania liljoja! Minullakin viime talvi teki tuhojaan liljojen parissa. Toivottavasti tämä talvi olisi kasveille armollisempi. Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talvi ainakin vaikuttaa paremmalta, meillä on lunta ja vaikka on ollut lauhoja jaksoja, on lumipeite säilynyt. Lasken päiviä huhtikuuhun ja siihen kun lumet sulavat ja voi alkaa jännittää mitä sieltä maasta nouosee :) Aurinkoista keväänodotusta!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...