sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Päivitysaikatauluongelmia ja viime kesän gladioluksia

Blogin päivitys laahaa pahasti jäljessä suunnitellusta, tätä vauhtia jää yli puolet suunnitelluista teksteistä ja kuvista käyttämättä tämän talven aikana. Aikatauluongelmille on hyvin mustavalkoinen syy.

Viimeisin liljapäivityskään ei saanut värikaipuutani helpottamaan, oli pakko etsiä viime kesän lopun hehkeimmät ja korkeimmat väritornit eli gladioluksien kuvat esiin. Viime vuonna ostin ensimmäiset gladioluksien sipulit jo maaliskuussa, viimeisimmät huhtikuun lopussa. Ne ensimmäiset laitoin heti esikasvatukseen ruukkuihin, mutta silti ne aloittivat kukinnan vasta heinä-elokuun vaihteessa. Ensimmäiset nuput aukesivat tarkalleen ottaen 1.8.

Huhtikuussa ostetut laitoin maahan vasta toukokuun loppupuolella perennapenkkeihin takapihalle jossa myyrät eivät niin rellestä kuin talon etupuolella. Osa maahan istutetuista kukki elokuussa, osa vasta syyskuussa ja osa jatkoi kukintaa pitkälle lokakuuhun asti, niin kauan kuin jaksoin niitä hallaharsoilla suojata. Lokakuun puolenvälin jälkeen luovutin ja halla lopetti kukinnan nopeasti. Terassin ruukkuihin laitoin toukokuussa edellisvuoden sipuleita jotka olin laittanut talveksi maakellariin turpeeseen. Pieniä sipuleita ei kannata säilyttää, vain ne kookkaimmat jaksavat kukkia seuraavanakin vuonna.

Kesän yllätyksistä vastasi Lidl:stä ostetut gladiolukset, joista tämä "Sochi" oli huikea. Erikoisen näköinen ja kukki viikkoja. Etsin sen nimeä pitkään, pussissa ei ollut mainintaa lajikkeesta ja muistaakseni ei mitään muutakaan mainintaa millainen versio oli kyseessä.
Sen sijaan "Stereo" myytiin erikseen omassa pussissa.

Kuten myös "Safari"...
 ...ja "Nori"
 


 "Norin" nuppu 31.7.2016

 "Wine and Roses" 25.8.2016

"Wine and Roses" ja  "Black Star" 25.8.2016

Terassin pinkkiä tunnelmaa 10.9.2016

"Black Star"  15.9.2016. Kuvan sävyt ovat todellista vaaleammat, oikeasti kukan väri on hurmaavan tummantumma punainen.
 

 Lilan Jackmannii-kärhön seurana "Safari" ja sitä kovasti muistuttava oranssimpi versio 7.9.2016

Tämä persikanvärinen kukki myöhään, oletan että on Lidl:stä ostettu myös kun ei siitä ole mitään merkintää. Kuva on otettu 2.10. ja kukinta ei ole vielä edes täydessä vauhdissa.

"Black Star" nuppuja 10.9.2016

"Fidelio"  7.9.2016

Herkkää pinkkiä
 

 

 


 "Fiorentina", myös Lidl:stä ostettu"My love"  25.8.2016

  Ihana pinkki-valkoinen versio, Lidl:n yllätyspusseista sekin. Ei ole "Fidelio" vaikka sitä kovasti muisttuaakin. Kuva on otettu 4.8.

Eikä tämä ole "Safari", vaan oranssimpi versio siitä. Kuvat on otettu  4.9., 12.9. ja 25.9.2016
 "Sochi"  2.10.

 "My love" 8.9.2016

"Fidelio" ja "Nori" 25.9.2016

Viimeisenä kukki "Traderhorn" lokakuussa. Kuvat on otettu 5.10. ja kukinta jatkui vielä toista viikkoa sen jälkeen kunnes yöpakkaset veivät voiton.
 


Kukkimatta jäi  "Purple Flora", se ei tehnyt edes kukkavanaa.
Tämän vuoden gladiolusten sipulit tulevat myyntiin jo ensi kuussa, muutaman viikon kuluttua. Täytynee kaivaa ruukut valmiiksi ja laittaa mullat lämpiämään ajoissa. Siitä se taas alkaa. Ihanaa!


4 kommenttia:

 1. Että nuo on kauniita! Muutaman kerran olen gladioluksia kokeillut, enkä ikinä saanut kukkimaan. Tyydyn siis ihastelemaan sinun valikoimaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko se savimaa joka tekee sen etteivät ne kuki teillä? Ruukuissa voisi kokeilla jos jaksat (toukokuussa multaan ja kukinnan alkaessa hyvät tuet kukkavarsille).

   Poista
 2. Eksoottinen kuvasarja - kuinka mahtava värivalikoima ja ihmettelen, miten pystyt säilyttämään kunkin yksilön tiedot noin tarkasti! Tällaiset onnistumiset houkuttelevat kokeilemaan, josko tässäkin puutarhassa voisi saada jtakin tuollaista aikaan - edes vähäsen. Onneksi keväthankintojen aika on juuri käsillä ja pääsee kohta vauhtiin! Aurinkoisia keväthetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia blogipäivityksiä ei minulta tule tiuhaan kun kestää aina etsiä kuvien kasvien tiedot omista arkistoista :)

   Gladioluksia kannattaa kokeilla, vaikka ruukussa! Ne kukkivat niin upeasti loppukesästä että se korvaa pitkältä tuntuvan kukinnan odottelun.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...