sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Hups!

Viime kesänä kuistin remontin myötä sieltä poistettiin pöytä, jossa olen pitänyt ruukkuja siihen asti kunnes ne voi siirtää ulos. Eli tänä keväänä ei pitänyt esikasvattaa mitään. Etenkin kun perheen laumanjatkeena pyörii pikkupentu, joka haluaa osallistua_kaikkeen ja syödä_kaiken.

Ei pitänyt hankkia liljoja tai mitään muutakaan liian aikaisin. Eikä ainakaan daalioita kun niitä lahjoitin syksyllä pois ja kellarissa on niitä ämpäritolkulla.

Ja kuinkas siinä kävikään.. En tiedä kiittäisinkö tai sadattelisinko Hankkijan sisäänostajaa, joka on löytänyt sellaisia liljoja joita minulla ei vielä ole. Tai joita en ole nähnyt netissäkään. Puhumattakaan ihastuttavista gladioluksista. Ja kaikkea ihanaa löytyi Kodin Terrastakin. Onneksi Tokmanni tarjosi pettymyksen valikoimallaan tai sen puutteella, joten sieltä en hankkinut mitään.

Liljatilaus lähti myös Viroon, onneksi tein tilauksen heti nettikaupan auettua ensimmäisenä päivänä jolloin siellä ei vielä ollut täysi valikoima esillä. Muuten olisin helisemässä niidenkin kanssa.

Puutarhan ja Hellan Ulla tilasi Viherpeukaloilta "Nightrider"-liljaa minulle oman tilauksensa ohella, muuta sykähdyttävää en sieltä onneksi löytänyt. Olisi tullut pelkkä liljatilaus tyyriiksi postikuluineen.

Ystäväni vinkkasi Puutarha Janssonin ystävämyynnistä Facebookista ja ah, mitä kaikkea kivaa siellä oli! En ostanut liljoja, mutta kaikenlaista muuta. Onnittelin itseäni kun pysyin kutakuinkin kuosissa tilauksen kanssa.

Terassilla ei ole edelleenkään pöytää ja koirahuoneessa on aitauksen takana iso kasa ruukkuja (aitauksen syy on hyvin utelias mustavalkoinen), mutta hei: en kasvattanut mitään siemenistä sentään! Pysyin edes osittain lupauksessani!

Kodin Terrasta lähti mukaan puulilja "Honeymoon". Niitä ostin viime vuonna ja istutin ruukkuihin. Kukkivat huumaavasti tuoksuen kesäkuusta miltei heinäkuun loppuun. Siirsin sipulit syksyllä ruukuista maahan, mutta varmuuden vuoksi ostin lisää. Tämä talvi on ollut liljoille ja ylipäätään pihan kasveille parempi kuin edellinen, mutta mikä loistaa syy ostaa näitä lisää varuksi :)


Puulilja "Satisfaction". Ihan saman näköinen tuossa kuvassa kuin mm. "Rosseline" tai "Purple Lady" (jonka mainoskuvat eivät vastaa oikeaa kukkaa).
 

Tänä vuonna perennapenkissä on paljon tummia kasveja. Tai siis pitäisi olla. "Mapiran" ja "Nightrider"in joukkoon vielä yksi tumma lilja: "Landini".
 

"Tiger Woods" on kuvasta päätellen hyvin, hyvin samannäköinen kuin "Dizzy"
 

Viime vuonna kuningasliljat eivät kukkineet lainkaan. Uusi yritys tänä vuonna. 
 

 Näitä olen silmäillyt netissä. Kun kohdalle osui, pakko oli siirtää ostoskoriin. "Orange Electric"

No äh! Tätä en ole aiemmin nähnyt, pakko oli saada. Muutama... "Fata Morgana"

Nettisurffailuissa ihasteltua, Kodin Terrasta sitten ostettua... "Magic Star"
 

 Kodin Terrasta ostin myös ruostekukkalajitelman vaikka edellisvuotiset odottavat kellarissa esikasvatusta. Mutta kun ei ollut vielä keltaista niin...

Hankkijalla piti käymäni vain katsomassa...

 Ruusulilja "Elena". Tuttu, mutta ruusuliljoja ei voi olla liikaa.

"Annika"
 

 Puulilja "Lavon". Tuttu vain kuvista. Kokeillaan kuinka kukkii.

Ja tämä. Hyvänen aika. Pakko hankkia monta pussillista. Tosi isot ja hyväkuntoiset sipulit, laitoin osan ruukkuun esikasvatukseen (ja taidan laittaa loputkin pian). "Tiger Edition"

Puulilja "Big Brother". En ole aiemmin kuullut enkä missään nähnyt.

Kerrottuja kruunuvuokkoja oli viime vuonna vähän ja niiden kukinta todella heikkoa. Jos ensi kesänä sitten paremmin?

Gladioluksia suunnittelinkin hankkivani koska viime kesäisten sipulit olivat syksyllä harmittavan pieniä eli niiden talvehtiminen maakellarissa on epävarmaa. Näistä minulla ei ole ollut mitään aiemmin, lähtivät siis Hankkijalta mukaan. "Jackpot"

"Kirov"

"Velvet Eyes"

Tämä ihanasti kiharainen "Frizzled Coral Lace" on Puutarha Janssonin ystävämyynnistä

Kuten perusunikko, jota taas optimistisena esikasvatan. Tähän mennessä yksikään monivuotisista unikoista ei meillä ole viihtynyt, kokeilen taas..

XXL-kokoinen daalia "Otto´s Thrill"

XXL-daalia "Blue Boy" tuskin on noin sininen kuin kuvassa, mutta mielenkiintoinen tuttavuus silti. On jo esikasvatuksessa.

Näitäkin hankin joka vuosi huonolla menestyksellä. Joko olen optimisti tai en opi virheistä. Punahattu.

Pioneita on perennapenkeissä niin paljon ettei uusia enää mahdu, mutta ainahan yhden saa jonnekin, eikö? "Sorbet" on minulle uusi tuttavuus.

8 kommenttia:

 1. Voi että miten ihana kirjoitus! Taidat olla ihan pidättelemätön liljojen sun muiden kukkien suhteen :-D Ja hyvä niin, ihanaa kukkaloistoa luvassa! Voi että, Otto's Thrill on yksi kauneimmista daalioista ikinä, mulla oli se, kun asuin Englannissa ja sitten se muutti Ranskaan, mutta sieltä en voinut enää kuljettaa sitä Suomeen, Ranskassa sillä on varmaan paremmat oltavat ja hyvä talvehtimiskellari... toivottavasti on vielä hengissä. Tosi nätti vaaleanpunaisen sävy!
  IIKS, pentu! Olen niin vähän lukenut blogeja, täytyy nyt tutkia teidän uutiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat ovat suuri heikkouteni :) Ihana kuulla tuosta Otto´s Thrill:stä! Odotan innolla miten se meillä kasvaa ja viihtyy.

   Maura-pentu on pitänyt meidät erittäin kiireisenä, päivitän koirablogiin ensi viikonloppuna. On ollut raskasta aikaa kaikin tavoin, mutta nyt näyttää jo paljon paremmalta. Univelkaa on kertynyt hurja määrä, mutta aurinko ja kevät auttavat siihenkin!

   Poista
 2. Hyviä ostoksia olet tehnyt, kukkaostokset ovat aika hyödyllisiä! Ajattele miten kaunista kukintaa sinulla on tiedossa ensi kesänä. - Oletko huomannut, että blogissani on neljän upean puutarhakirjan arvonta? - Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Täytyy käydä katsomassa blogisi. Maura-pennun tapaturma on vienyt kaiken ajan ja blogisurffailut ovat tyystin jääneet. Nyt asiat ovat paremmin ja aikaakin enemmän.

   Poista
 3. Miten mä missasin tuon ruostekukan! Sun pihalla oon sitä ihaillut ja Terrassa tuon saman pussukan näin, mutta en osannut yhdistää sitä niihin sun ihanuuksiin. Höh. Täytyy käydä uudestaan.
  Tokmannilla ei täälläkään ollut mitään kevättä/puutarhaa, vaikka lompakko auki siellä kävin. Edellisvuosina on sentään jotain kivaa aina löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin syksyllä omat ruostekukat kellariin, saa nähdä miten ovat talvehtineet. Käy ihmeessä ostamassa noita nyt kun niitä vielä on, muistaakseni viime vuonna loppuivat huhtikuussa Hämeenlinnan Kodin Terrasta (olisin ostanut lisää silloin). Tokmannin tämän kevään tarjonta oli tosi pettymys, mutta säästyipähän rahaa :)

   Poista
 4. Voi tuota liljatulvaa - aivan ihanaa tulossa. Miten ihmeessä tunnistat ne, joita sinulla ei vielä ole!? Tämän listan huippu on tuo sininen daalia - sellaista en ole nähnyt! Onnea kaikille kasvatettaville!

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja fanaattinen muisti liljojen suhteen auttaa tunnistamisessa :) Osassa on hankaluutensa kun nimiä ei ole tiedossa. Kuvaan joka liljan sen kukkiessa, se auttaa myös tunnistamisessa. Teen vuosittain useamman valokuvakirjan varta vasten pihan kukista, niitä on hyvä selailla jälkikäteen (ja välillä todeta että ai, minulla on ollut tuollainenkin ja se on kadonnut...). Etenkin talvisaikaan valokuvakirjoista on suuri lohtu kun ulkona on vain pimeää tai valkoista.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...