maanantai 5. maaliskuuta 2018

Kohta on aika taas hankkia näitä(kin).. Gladioluksia siis

Ensimmäiset gladiolukset ovat tulleet jo kauppoihin, osa kuulemma jo tammikuussa (!), samaan aikaan daalioiden ja liljojen kanssa. Vaikka vannon joka vuosi että kellarissa talvehtineet edelliskesän gladiolukset saavat riittää enkä uusia hanki, niin joka kevät minulle käy vanhanaikaisesti (niin kuin monen muunkin vannomani asian kanssa) että huomaan tyrkkiväni uusi gladioluksia minne vaan saan mahtumaan.. Maahan en enää niitä laita, viime kesät ovat olleet niin viileitä etteivät ne ehdi esikasvatuksesta huolimatta kukkia tai ehkä ehtivät avaamaan vain pari nuppua. Olen myös huomannut että gladiolukset eivät pidä siirtämisestä, joten ruukuissa esikasvetetut pitää siirtää mieluiten ruukun kera maahan. Osan olen tyrkkinyt terassin ruukkuihin suoraan, esikasvattamatta. Ne kukkivat syys-lokakuussa, mutta ehtivät sentään lämpimällä terassilla kukkia. 

Suureksi harmikseni viime kesän kylmyys verotti rankasti myös gladiolusten kukintaa. Kokonaan kukkimatta jättivät mm. hurmaavat  Velvet eyes, Kirov ja ennen kaikkea ihana "kihara" Frizzled Coral Lace. Valitettavasti niiden sipulit olivat niin pieniä ettei niitä kannattanut talvehdittaa kellarissa. Sinne pääsevät vain isot hyväkuntoiset sipulit joissa on voimaa vielä seuraavan kesän kukintaankin.

Loka-marraskuussa ennen "kunnon" pakkasia teen karsinnan sipuleissa kunhan olen ensin kuivattanut varret. Kellarin tila on niin rajattu etten haaskaa aikaa ja vaivaa vain kokeillakseni jospa joku sipuli voimistuisi seuraavana kesänä. Viime kesänä poisheitettyjä sipuleita oli ennätysmäärä, vain osa pääsi kellariin. Toisaalta: nyt voin ostaa hyvällä omallatunnolla uusia :)

                                                 Kaunis ja nimetön. Kuva on otettu 25.7.2017

Herkän vaalea lila nimetön gladiolus. Kuva on otettu 31.7.

"Safari" 27.8.

"Stereo" 28.8.

"Passos" oli upea: aloitti aikaisin ja kukki pitkään ja runsaasti. Kuva on otettu 2.9.

"Passos" 24.9.
Tämä on niin tuttu, mutten saa päähäni (enkä löydä muistiinpanoista)  mikä se on. Kuva on otettu 10.9.

"Fidelio" 24.9.

"Nori" 2.10.

"Tradehorn" hehkuu 23.9. otetussa kuvassa.

"Fiorentina" 2.10.

 "Buggy" 6.10.

"Wine and Roses" 15.10.
 
Paljon oli vielä kukintaa 18.10., mutta sen jälkeen tuli niin napakat yöpakkaset että ruukut meinasivat jäätyä. Tuli kiire varsien kuivatukselle sen jälkeen kun ruukut oli tyhjennetty, osan leikkasin tyynesti ja laitoin kellariin ilman että varsi oli kunnolla kuivanut. Suurin osa meni kompostiin.

Nämä 18.10. kuvatut pinkit gladiolukset muistuttavat toisiaan, mutta ovat eri lajiketta. Kummastakaan ei löydy merkintää mitä ne ovat, eli joko pussissa on ollut jotain muuta kuin olen ostanut tai sitten ainakin toinen on useamman vuoden vanha ja keväällä kellarista suoraan maahan lykätty. Mitään mielikuvaa noiden hankinnasta ei ole.


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Lisäsin vielä "Wine and Roses":n tuonne, siinä on mielestäni ne kaikkein kauneimmat värit. Gladiolusten hehku on muutenkin ihanaa loppukesästä kun muuten kaikki alkaa haalistua syksyyn päin mentäessä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ja joka vuosi parpatan etten niitä hanki kun ovat niin nihkeitä kasvamaan :)

   Poista
 3. Kauniita ovat. Minä olen luovuttanut noiden kaunotarten suhteen. Kasvavat minulla laihoina ja sade aina hakkaa ne rumiksi. Kiitos ihanasta kommentistasi siihen bloggauspostaukseeni. Julkaisin ja vastasin vasta nyt, koska oli eksynyt roskapostiin. Murr. Virtuaalihalaus sinulle ja iso kiitos!

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen tukeminen niissä kieltämättä on, etenkin niin tuulisella tontilla kuten meillä. Ne vaativat napakan lannoituksen ja märkä kesä on niille hankala (kellepä ei). Mutta optimistina hankin niitä (liikaa) joka kevät. Niin kuin takuulla tänäkin vuonna :)

  Kiitos sinulle että kerroit tuosta Bloggerin roskapostista! En ollut sitä tajunnutkaan, sieltä löytyi onneksi vain yksi kommentti joka oli kyllä tosi vanha. Oikeaa roskapostia siellä oli myös.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...