sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Uusien hankintasuunnittelua, viime kesän kertausta - daalia-asiaa siis

Viimeiset daaliat sulloin kellariin (sananmukaisesti, kts. kuvat) lokakuussa, marraskuussa vannoin että yhtään uutta daaliaa en ensi kesäksi osta ja joulukuussa mietin jo mitä uusia daalioita hankkisin... Tammikuussa alkoi puutarhamyymälöiden ja nettikauppojen sivujen selaaminen ja nyt helmikuussa olen tekemässä tilauksia silmät kiiluen.. Tämä on ihan jokavuotinen rytmi, syksyn tympäännyksestä kevään "Oi kun ihanaa!"-tilausfanaattisuuteen.

Harmikseni moni toissakesänä hurmannut daalia ei kukkinut lainkaan viime kesänä, vaikka talvehtiminen onnistui kellarissa. Kylmän kesän takia ainakin "Life Style" ei ehtinyt tehdä edes kunnon nuppuja ja XXL-daalia "Blue Boy" paleltui kesäkuussa kun hallaöitä riitti juhannukseen asti.

Pienikukkainen, kaunis "Mary Evelyn" oli taas ensimmäinen kukkija viime kesän daalioista. Kuva on otettu 3.8.

Kuusi vuotta sitten ostamani XXL-daalia "Kelvin Floodlight" oli yllättäen ensimmäisten kukkijoiden joukossa, sekin avasi nuppunsa vasta elokuun puolivälissä. Sen kukat ovat valtavia, pitsalautasen kokoisia niin kuin yksi kokomääre sen kuvailee. Kuva on otettu 20.8.

"Kogane Fubuki" vaihtaa väriä kukinnan aikana, kuva otettu 4.9.

"Procyon" 10.9.

"Akita", daalia, jonka isot kukat ovat erilaisia ja jonka kukinta kestää kauan. Olen ostanut sen puutarhamessuilta toissavuonna, on niitä harvoja onnistuneita messuostoksia. Kuva on otettu 17.9.

...ja 23.9.

"Akita" 27.9.

"Duet" 20.8.

"Rocco" 12.9.

Neitoperhonen ja nimetön daalia 23.9.

"Le Baron" ja ruostekukkia 24.9.

Nimetön kaksivärinen daalia 28.8. (tämän piti olla valko-oranssi "Color spectacle"...)

Nimetön punavalkoinen daalia 4.9. Ei ole sama kuin ylläoleva.

Yllätysdaalia, en tietääkseni ole tällaista ostanut. Kukka oli iso ja avautui myöhään. Kuva on otettu 24.9.

Sama daalia sivusta kuvattuna 24.9.

Myös tämä daalia ihmetytti. Ei ole sama kuin ylempänä oleva, vaikka kukan muoto on samanlainen. Kuva on otettu 17.9.

Nimetön, useamman vuoden vanha kaktusdaalia 24.9.

Upea "Fashion Monger" oli talon suojassa viimeisenä kukkijana. Muutaman nihkeän kukintakesän jälkeen se vihdoin kukki kunnolla: varsi oli toista metriä pitkä ja kukat isommat kuin kämmeneni. Kuva on otettu 17.10.

XXL-daalia "Otto´s Thrill" ei ehtinyt avata nuppujaan kokonaan ennen ensimmäistä pakkasyötä.

Kellarissa on ruuhkaa: perunat ja hyötysäilykkeet ovat ahtaalla daalia- ja gladiolusastioiden puristuksessa. Vasemmalla alatasolla (josta ei ole kuvaa) on liljaruukkuja, tähkäviljan ruukku (jossa myös "Rocco"-pallodaalia) ja soihtulilja(ts. rakettililja)ruukut. Oikealla alatasolla on narsissin sipuleita ruukuissa, terassihortensiat, äitienpäiväruusu ruukussa joka unohtui pakkasiin pihalle ja nostin sen vasta joulukuussa kellariin mutta näyttää olevan elossa, sekä inkaliljan ruukku.

Tuo kirkkaansininen astia on kosteudenkerääjä, aivan huipputuote: tehokas ja halpa! Maksoi 5,90 euroa ja kerää erittäin tehokkaasti kosteutta.

6 kommenttia:

 1. Hauska tuo huomio syksyn tympäännyksestä talven innostukseen silmät kiiluen :-D Eikä välissä ole kuin pari hassua kuukautta.
  Toinen toistaan ihanampia daalioita, niin muhkeita ja mitkä värit. Upeita nuo kaksiväriset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuri on optimisti, masennuskin kestää vain hetken :) (tai sitten todella lyhytmuistinen..).

   Poista
 2. Sinulla on jälleen tulossa satumainen daaliatarha! Kuvien olemassa olevat ja siihen uudet hankinnat - mikä loisto niistä taas löytyy! Tuo "Kogane Fubuki" taitaa olla yksi niistä, joita sinulta pari syksyä sitten sain. Sen kukat tosiaan vaihtavat väriä eri vaiheissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko!
   Kogane on huisa, en ole sitä löytänyt lisää mistään (ja messuille en taida mennä tänäkään vuonna), sitä kyllä varuiksi haluaisin lisää. Sen kukintaa on hauska seurata.

   Tänä vuonna tarjontaa näyttää olevan runsaasti eri puutarha-alan kaupoilla, pitää yrittää malttaa mieli ettei ihan hurahda kun se kellarin tila on syksyllä rajallinen :)

   Poista
 3. oih, mitä ihanuuksia! Daaliat tosiaan ovat aivan upeita <3

  VastaaPoista
 4. Oi, daaliat on niin upeita! Mutta se niiden talvettaminen ei innosta. Nyt on kaksi juurakkoa talvetuskokeilussa. Vähän eri mittakaavan puuhastelua kuin sinulla.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...