keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Sinne meni sipulit ja legenda samettikukista

Meillä on ollut hurjan hyvä sipulisato monena vuonna ja olemme syöneet oman maan sipuleita aina pitkälle kevättalviin asti. Viime kesänä toiseen pitkään sipulilavaan tuli sipulimatoja eli sipulikärpästen toukkia. Toinen lavallinen säästyi niiltä ja saimme ihan kohtuullisen sadon vaikka puolet menetettiinkin.

Tänä vuonna tuho on täydellinen vaikka keväällä tein sipuleille oman lavan, jossa oli uutta multaa ja sipulit oli uitettu tuhkavedessä. Toukat söivät ensin hopeasipulit, sitten punasipulit, sitten keltasipulit ja nyt on syöty toisessa lavassa olleet ryvässipulit. Lavat ovat tyhjää täynnä ja nyt teen hätäkylvöjä jotta saan niihin edes jotain vihreää. Kesää on kuitenkin (toivottavasti) jäljellä vielä pitkään.

Laitoin pikaisen kyselyn Facebookin erääseen ns.järkevään puutarharyhmään (jossa ei ole satamäärin auringonlaskukuvia ja uteluja mikä köynnös tässä on (nokkonen) eikä lastenlasten kuvia) ja sainkin nopeasti hyviä ideoita. Seuraavaksi inventoin varastoni ja kas, sieltähän löytyi vaikka mitä kylvettävää jotta saan vielä jotain syötävää niille lavoille kasvamaan.

Sipulien menetys harmittaa ja huolettaa että millä estän ensi vuonna tuhot tai onko meidän osalta oman maan sipulit menetetty pitkäksi aikaa?

Tänä vuonna tilasin kasvilavoihin mullat samasta paikasta kuin ennenkin (3000 litraa), mutta mullat olivatkin eri toimittajalta. Ensin tuumasin että hienoa, nyt on tasalaatuista hiekkapitoista multaa jossa ei ollut lainkaan rikkaruohoja.

Mutta mitä pidemmälle kesää ollaan menty, sen epäilevämmäksi olen mullan suhteen tullut. Vaikka joka paikassa tolkutetaan että turvepitoinen multa ei ole hyväksi ja hiesupitoinen on, niin tämän kesän perusteella olen eri mieltä. Turvepitoinen multa piti kosteutta paremmin ja vaikka sitä ei oltu erikoisemmin lannoitettu, tuntuu siltä että tuo hiesupitoinen multa ei ole sisältänyt mitään. Olen lannoittanut lavat samalla lailla kuin ennenkin (palanutta hevosenlantaa ja kompostia), mutta kasvu on ollut todella nihkeää, ikäänkuin voimaa ei olisi silti ollut tarpeeksi kasvuun. Hiesupitoinen multa ei pidä vettä ja tämän kesän kuivuus on kostautunut rankasti. Koko ajan ei voi kastella kun on pelko milloin kaivosta loppuu vesti, mutta turvepitoiselle mullalle riitti vähempikin vesimäärä.

Tänä kesänä vahvistui myös että puutarhalehtien ja -nettipalstojen hehkuttama samettikukkien tuholaiskarkoitusteho on ihan silkkaa puppua. Niissäkin lienee lajike-eroja, mutta eipä niistä ole ollut karkottamaan sipulikärpäsiä eikä etenkään kaalikoita. Meillä on lavalla enemmän samettikukkia kuin kaaleja ja kaalit ovat täynnä kaalikoita ja juuri sen näköisiäkin että hyvin on niitä syöty. Lisäksi samettikukat ovat ravintosyöppöjä, niin pieneksi kasviksi niillä on iso juurakko joka syksyllä poisnostaessa vie ison osan mullasta mukanaan. Mutta kauniitahan ne ovat, silmäniloa. Hyötytarkoituksesta en niitä kehuisi.

On kasvimaalla paljon positiivistakin. Paleltuneet avomaankurkun taimet ei haittaa kun Lidl:n siemenistä itäneet kurkut vaikuttavat satoisilta, kesäkurpitsaa pukkaa ja tilliä on vähän joka paikassa. Sananmukaisesti. Sitä on lähes joka lavalla vaikken ole sitä sinne kylvänytkään.

Tyhjää on... samettikukista ei karkottajina ollut mitään hyötyä sipulikärpäsiin.

Sipuli toukkia täynnä.

Samettikukkia ja syötyjä kaaleja. Tiedän että kaalit tokenevat tuosta, lehtikaali etenkin. Loppukesästä tuskailen minne sitä työntäisin kun satoa pukkaa.

Itsekseen levinnyttä (viime kesän siemenistä) tupakkaa (kessua) ja perunaa. Tupakka kerää pölyttäjiä todella runsaasti vaikka kukat ovat hyvin vaatimattomia. Harmittaa että virginialaisen esikasvatus ei onnistunut, sen kukat ovat kauniit ja vaaleanpunaiset ja kasvi on paljon korkeampi kuin kessu eli ns. palturintupakka.

Tillit voivat hyvin kurkkujen ja kesäkurpitsojen kanssa.

Kukkapenkit alkavat olla parhaassa loistossaan. Oi kun se Avointen puutarhojen päivä olisi ollut tulevana viikonloppuna, olisi ollut paljon enemmän nähtävää!

8 kommenttia:

 1. Oi, miten kade noista tilleistä! Meillä ei tänä vuonna tilli(kään) suostunut itämään, ja uusintakylvöistä on tullut vain pientä huitulaa.
  Sipulit jää tänä vuonna pieniksi, mutta ovat olleet madottomia. Vuosia sitten, kun ekan kerran sipuleita istutin, niihin iski sipulimato, enkä sen jälkeen uskaltanut sipuleita kokeillakaan, ennen kuin saatiin teiltä niitä makeita ja mehukkaita sipuleita.
  Meillä on kaalikoin ja -perhosen tuhot jääneet pieniksi, mutta nyt on riesana kotilot. Niitä on tunkenut jopa kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat kaalikoin tuhot pahimmat ikinä, ei taideta saada yhtään kaalia tänä vuonna omasta maasta. Toisaalta ainuttakaan (!) etanaa en ole kasvimaalla enkä kukkapenkeissä nähnyt, jotain etua kuivista keleistä. Onneksi ei ole noita kotiloita, nehähän ovat oikein riesojen riesa!

   Poista
 2. Samettiruusua pitäisi olla ilmeisesti todella tiheässä ennen kuin siitä on apua sipuli- tai porkkanakärpäsiin. Viime vuonna huomasin, että samettiruusun ympärillä olevat porkkanat säästyivät tuholaisilta, mutta jo heti 20cm kauempana eivät. Tänä vuonna istutin porkkanarivien väliin samettiruusuja n.40cm:n välein. Tungosta on porkkanapenkissä, mutta ainakin toistaiseksi porkkanat näyttävät terveiltä. Sipulia en tänä vuonna laittanut ollenkaan, kun aiempina vuosina on riesana ollut sipulikärpänen. Niihin ei auttanut pintamaiden kääntö lapionpiston syvyydelle ja uusi multa päälle eikä sipulipenkin paikanvaihto enkä tykkää harsoja viritellä. Samettiruusuja en tajunnut silloin edes kokeilla, mutta uskoisin sen tehoavan, jos sitä on riittävän tiheästi sipulimaalla. Itse tulin siihen tulokseen, että sipuli on halpaa ostaa kaupastakin, menkööt sipulikärpäset naapurien kasvimaalle :D Harmi, että tänä vuonna sattui näin kuiva vuosi ja teille vielä hiekkaista multaa samaan syssyyn. Ensi vuosi on varmasti erilainen. Aurinkoista loppukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkäilen pitkään mitä tehdä ensi vuonna sipuleiden kanssa, harsotanko tai luovutanko. Multa on vaihdettava joka lavasta joka tapauksessa, jotain muutakin vikaa siinä on, puhumattakaan noista toukista. Meillä ovat porkkanat säästyneet tuholaisilta tähän asti, toivottavasti jatkossakin. Samettikukka laitan varmaan ensi kesänäkin lavoille vaikkei niiden hyödyllisyys olekaan sitä mitä luulin, mutta nättejähän ne ovat!

   Poista
 3. Tsemppiä tuholaisten torjuntaan! Olen itse laskenut paljon samettikukkien varaan - se sitten siitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pidetään peukkuja että sinulla olisi paljon parempi tuuri öttiäisten suhteen eli niitä ei olisi eikä tulisi!

   Poista
 4. Tuholaiset osaavat olla hermoja raastavia, mutta luotetaan siihen, että jokaisesta on jotain hyötyä. Meilläkin on lehtikaalit aivan pitsisiä. Olen niitä kyllä silti syönyt, kunhan vain katsonut, etten hirveästi toukkia ja koteloita samalla popsi. Varmasti hyvää proteiinia, mutta ei jotenkin mieltäylentävä ajatus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olivat kaalit niin täynnä isoja toukkia ettei niitä olisi voinut olla maistamatta jos oltaisiin kaaleja syöty :) Nyt ne ovat hävinneet, elättelen pientä toivetta että saataisiin jotain syötävää alkusyksystä.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...