sunnuntai 5. elokuuta 2018

Katastrofikesä

Nyt täytyy sanoa että puutarhurin optimismi on koetuksella. Tämä ennätyskuuma ja kuiva kesä on ollut aivan hirveä, pahenee vain loppukesää kohden. Meillä ei ole satanut kuin pari kertaa koko kesän aikana, viimeksi kunnolla juhannuksena. Viime päivinä on satanut aivan lähialueillakin, mutta ei täällä. Meillä on isot juhlat ensi lauantaina joita on suunniteltu viime syksystä lähtien juuri ajatellen että piha on elokuun puolivälissä parhaimmillaan. Nyt se on pahimmillaan.

Nurmikon tilalla on kova koppura maa, pensaat ovat kuolemassa ja ne perennat, joiden pitäisi kukkia nyt, ovat jo kukkineet ja muut ovat palaneet. Ainoastaan liljat voivat hyvin, mutta niidenkin kukinta aikaistui niin että jopa puuliljat ovat lopettamassa kukintaansa, kolme viikkoa etuajassa. Kärhöt jäivät kääpiöiksi ja gladiolukset kukkisivat (etuajassa nekin) jos eivät olisi palaneet.

Hirveä työmäärä, satojen eurojen rahanmeno ja tuloksena - ei mitään. Kasvimaalla huono multa esti kasvun ja sipulikärpäset tuhosivat sipulit. Muut hengissä kasvimaalla sinnittelevät ovat auringon polttamia, salaatit sananmukaisesti paloivat lavalle. Piste i:n päälle oli viime viikolla tehty katonpesu, josta roiskui punamultamössöä kaikkialle talon ympärillä oleviin kukkapenkkeihin ja terassin kasveihin. Onneksi suurin osa ruukuista oli nostettu turvaan, mutta kaikki kuunliljat, terassin daaliat ja suurin osa isosta perennapenkistä on tiukkaan tarttuneen punaisen mössön peitossa joka ei lähde huuhtelemalla pois. Huuhteluakaan ei voi paljoa tehdä kun kaivon vesi on vähissä.

Olemme keränneet kaiken mahdollisen veden talteen ja illat kuluvat siihen että kannan ympäri isoa pihaa vettä niille kasveille joiden toivon pysyvän hengissä edes ensi viikonlopun juhlaan saakka. Kaksi tuntia kuluu reippaasti joka ilta. Ensi lauantain jälkeen luovutan ja sitten saa pihanhoito jäädä. Aika, jaksaminen ja vedet eivät kerta kaikkiaan enää riitä.

Harmittaa niin että tekisi mieli itkeä. Ainoa hyvä puoli on ettei ole etanoita eikä rikkaruohotkaan kasva. Myyrät ovat kyllä voimissaan, kukkapenkit ovat kekoja täynnä.

Herukoita tuli pensaista hyvin, samoin tyrniäkin näyttää tulevan, mutta suklaakirsikka kituu viimeisillään, karviaismarjat ovat superpieniä, mustikoita ei ole eikä juuri vadelmiakaan ja kanttareilleista ei tietenkään tietokaan.

Viime vuosien säät ovat olleet juuri sellaisia joista ilmastotieteilijät ovat pitkään varoitelleet: ääripäitä. Kesä on älyttömän sateinen tai älyttömän kuuma ja kuiva, lunta on ihan hirveästi tai ei juuri lainkaan.

Ensi kesää ajatellen pitää varustautua myös siihen että sadevettä on kerättävä enemmän. Nyt meillä on kaksi isoa säiliötä, mutta lisää tarvitaan. Saattaa olla että ensi kesä onkin sitten hyvin sateinen, säistä ei voi enää sanoa mitään varmaa.

Gladioluksista suurin osa näyttää tältä:


 

Liljat ovat kukkineet upeasti, muutama poikkeuskin löytyy. Ruukuissa olevat kärsivät kuumuudesta. Maassa kasvavat ovat kukkineet upeasti.

 Jopa amppelimansikka paloi. Nyt se on maassa odottamassa lavalle istutusta jos se piristyisi ja tuottaisi satoa sitten ensi kesänä.

Daaliat paloivat ruukkuihinsa. Vaikka kosteutta on, ruukut ovat niin kuumia että ne polttavat juuret. Multa on ihan kuumaa kun sitä kokeilee.

Perunat kuolivat lavalla. Sen sijaan viime vuonna maahan vahingossa jääneet perunat ovat itäneet ja tekevät hyvää satoa.

Rucolat kärvähtivät myös. 

Nurmikko näyttää todella ankealta ja koivut alkavat jo kellastua uhkaavasti. Ihan kuin olisi lokakuu.

Uudet kurkuntaimet kasvavat pituutta ja kukkivat, mutta lehdet ovat ihan keltaisia ja se vähäinen sato joka niistä tulee, näyttää tältä tai vastaavanlaiselta. Makua ei ole lainkaan.

8 kommenttia:

 1. Voi itku, ei ihme, että usko on nyt koetuksella. Toivotaan, että saatte sinne ihan pian (mielellään heti ja nyt) sadetta. Montaa asiaa se ei toki enää korvaa, mutta jotain kuitenkin helpottaa. Voimia <3 Toivon todella, että ensi kesä korvaa Sinulle tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3

   Onneksi emme tiedä tulevasta ja olen jo tehnyt tilauksia kevään loiston varmistamiseksi, eli paaljon ainakin tulppaaneita pitäisi kukkia!

   Poista
 2. Polttava kuivuus oli todella kova koetus ja varmasti teidän kuivalla mäellä se on ollut niin vaikeaa, että mitään ei olisi ollut tehtävissä. Vakka vettäkin olisi mieli määrin sumutettavana, se ei toimi samoin kuin luonnonsade.
  Juhlia varten järjestätte syyskukkia ruukkuihin ja muuten hyvät tunnelmat. Sitten katse ja odotukset suunnataan seuraavaan kevääseen ja kesään - kukaan ei tiedä, mitä se tuo tullessaan!
  Toivotaan raikkaita ulkoilusäitä syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Onneksi amppelit ovat varjossa suojassa, niistäkin paloi lumihiutaleet ennen kuin älysin siirtää ne pois kokonaan.

   Poista
 3. Voi voi. Kuulostaa kovin tutulta. Pakko on ollut kastella sen verran, että suunnilleen kaikki säilyvät hengissä. Mistään rehevästä kasvusta, kukkaloistosta tai hyvästä sadosta ei voida puhua (paitsi kasvihuoneen osalta). Eiköhän nurmikkokin tuosta toivu. Perunasato on olematon, totesin juuri, että hyvä jos perunoita saa saman verran kuin mitä siemenperunoita tuli laitettua. Ei juhlien takia kannata kuitenkaan tressata. Jokunen nätti ruukkuistutus, niinkuin Pirkko ehditti. Toivotaan että sataisi, mutta ei juhlien aikana kuitankaan :)

  VastaaPoista
 4. Minun tuurillani vettä tulee sitten juhlien aikana... No, pääasia että tulisi edes jossain vaiheessa sillä eniten huolestuttaa kaivon kuivuminen. Meillähän tämä on vain harrastus, mutta sääliksi käy viljelijöitä joilla on jo toinen ääripää-sää kesän aikana. Viime vuonna mätäni kaikki ja tänä vuonna kuivui.

  VastaaPoista
 5. Mulla kävi perunoiden kanssa ihan samoin: tämänvuotiset kituu, mutta viime vuodelta maahan vahingossa jääneet kukoistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös ne kaupan ilmaissiemenperunat kasvavat ja tuottavat satoa oikein hyvin... Ensi kesänä en edes yritä kasvattaa lavalla perunaa vaikka siellä ne olisivatkin turvassa myyriltä.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...