keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Väriä verkkokalvoille

Tätä kirjoittaessani lunta on puolisen metriä ja lisää luvattu. Joka puolella on valkoista ja lisää valkoista ja hieman harmaata ja hieman puiden tummia runkoja. Ja vielä lisää valkoista...
Pakko saada verkkokalvoille jotain värikästä katsottavaa!

Vaikka viime kesänä olin valmis lyömään hanskat tiskiin koko puutarhaharrastuksesta kuivuuden, kuumuuden ja tuholaisten takia, olin kuitenkin sokeutunut sille kaikelle kauneudelle jota pihassa silti oli. Nyt kun selaan pimeän talven keskellä näitä kuvia, voin vain ihastella kesän upeita värejä

- ja samalla pohtia ensi kesän hankintoja...

Nyt muutaman vuoden kokemuksella ja tietomäärällä alkaa tilanne vihdoin olla se, että voin sanoa "Tuota minulla jo on pihassa, en tarvitse lisää.", tai "Tiedän ettei tuo kasvi viihdy meidän pihallamme.". Tähän mennessä olen hamstrannut kaikenlaisia kasveja aina kun on ollut tilaisuus (eli aika usein :) ), mutta nyt tärisyttävät "PAKKO SAADA!"-kasvihepulit ovat yhä harvemmassa. Onneksi.

Tosin liljojen kanssa tätä ilmiötä en vielä huomaa. Niitä tuli tilattua heti joulu-tammikuun vaihteessa pari sataa.. Ja pistinpä pioneitakin tilaukseen vaikkei niille ole kunnon sijoituspaikkaa. Eikä pitänyt tilata gladioluksiakaan tulevaksi kesäksi. Hups.

Ja jos eteeni osuu joku ritarinkannus jota minulla ei vielä ole ja joka voisi kestää tonttimme kuivuuden, lähes jatkuvan tuulen ja myyrien jylläämän maan, niin kaikki hyvät hankintaestoperiaatteeni lentävät tuulessa ilmaan...

Valkoinen ritarinkannus "Galahad" ja vaaleanpunainen "Astolat" sekä värililjoja 24.7.

 Vielä vajaa neljä kuukautta ja sitten olisi näitä taas, ihanaa! Narsissi "Tahiti" 13.5.

Upea kerrottu tulppaani "Margarita" ja kovin valjuksi jäänyt "China Town" 26.5.

"Bastia" 19.5. Tästä tulppaanista minulla on kovin ristiriitaisia mielipiteitä. Se on rumankaunis enkä ole vieläkään päättänyt pidänkö siitä vai en :)

Ukkolaukkoja ja akileija "Nora Barlow" 7.6.

Valko-vaaleanpunaista akileijaa 13.6. (kiitos Vaarintorpan Pirkko siemenistä jotka sain toissavuonna sinulta!)

Vanha "peruspioni" "Sarah Bernhardt" 18.6.

Kuningasliljoja ja "Black Out"-liljoja kärhötelineen keskellä 17.7.

Ritarinkannuksia, värililjoja ja etualalla kahta eri väriminttua 19.7.

Väriminttuja 18.7.

Ritarinkannuksia 26.7.

Palavaa rakkautta ja väriminttuja 26.7.

 Tasapäisiä (!) ritarinkannuksia ja väriminttuja 26.7. Jos joku tietää tuon ritarinkannuksen nimen niin olisin kiitollinen. Ostokuitti on hukassa (hankittu 2015...).

 Kovin vaisusti edellisvuosiin verrattuna kukkinut "Netty´s Pride", lehtosinilatva ja väriminttua 19.7.

Ritarinkannuksia ja oranssi tarhasarjalilja "Bariton" 20.7.

Pohjanrantakukka "Blush" ja väriminttua 28.7.

Tämä laukka kukki ihmeen myöhään, vasta heinäkuussa. Ostin sen keväällä Lidlistä, oli laukkasekoituspussissa mukana. Ei ole mustalaukka (joka nimestään huolimatta on valkoinen). Kuva on otettu 28.7.

Puutarha Janssonilta tilatut ihanat "Mascara"-liljat kukkivat runsaasti 1.8. Myös ne "Margarita"-tulppaanit olivat Janssonilta tilattuja.

1.8. kukkivat sulassa sovussa "Elodie" ja "Mascara" sekä yksittäiset nimettömät keltaiset ja oranssit liljat.

Olisi kiva lukea mitä muilla puutarhaharrastajilla on ensi kevään hankintasuunnitelmissa. Onko "pakkohankintoja" tai onko jo kaikkea? (Mikä on aika epätodennäköinen lausuma näissä piireissä :) )

10 kommenttia:

 1. Mulla on vielä pakkohankinta vaihe päällä, sitä on tosin pakko hillitä tilanahtauden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sinulla on pakkohankintasuunnitelmissa? Mikä kasvi/mitkä kasvit on täydyy saada? Olisi kiva tietää muidenkin positiivisista päähänpinttymistä :)

   Poista
 2. Huimat väri-iloittelut on olleet menossa teidän puutarhassa! Ritarinkannukset ovat upeita ja värivalikoimaa löytyy. Tuolla tavalla ryhmään istutettuina ne muodostavat upean ryhmän. Hienoa, että akileijasiemenistä syntyi tuo vaaleanpunainen versio - niistä ei aina tiedä! Hyvää tammikuuta ja intoa kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Yritän etsiä kuvia niistä muista ihanista akileijoista joita sinulta saaduista siemenistä kasvoi. Kaikki ovat niin kauniitä!

   Poista
 3. Ihastuin noihin valkoisiin ritarinkannuksiin, niitä pitää kyllä saada jostakin. Ihana postaus kukista talven keskelle, piristää mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo ritarinkannukset ovat kaikki muutaman vuoden vanhoja, pari ensimmäistä kesää olivat aika vaatimattoman näköisiä. Mutta etenkin tuo valkoinen "Galahad" kasvaa vuosi vuodelta korkeammaksi ja vankemmaksi eikä hätkähtänyt edes viime kesän kuivuutta. Ihmeen hyvin ne kestävät meidän tontilla jatkuvaa tuultakin, tosin parhaimman kukinnan aikana tuen varsia metallikehikoilla jotteivat ne kaadu.

   Poista
 4. Ihana tuo Margarita!
  Eikö sulla akileijat risteydy keskenään? Mulle anoppi toi aikoinaan sinistä ja punaista akileijaa, ja nyt ne kaikki on rumaa, tummanpuhuvaa sinipunaa :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan toistaiseksi, varmaan jossain vaiheessa niin käy. Nora Barlow on viihtynyt omassa rauhassaan kolme kesää ja tuo pinkkivalkoinen kukki nyt toista kesää. Mielenkiinnolla odotan mitä variaatioita on tulossa :)

   Poista
 5. Kerrassaan upeita ritarinkannuksia sinulla kasvaakin puutarhan loistossa! <3
  Minusta tuo 'Bastia' tulppaani on hurmaava. =)
  Samoin akileijasi ihastuttavat suuresti!

  Lempeitä kevättuulia sinne pohjoiseen täältä Mantelilaakson keväästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Susanna! Kevättä odotellaan hartaasti, sananmukaisesti lasken päiviä :) Ihanaa keväänodotusta sinulle!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...