perjantai 19. heinäkuuta 2019

Avoimet Puutarhat 2019 Mustavalkoisten kodissa

Avoimet Puutarhat-päivä on ohi ja pidetty, kesän sateisempana päivänä meillä. Tyypillistä! Viime vuonna tuuli niin että puhe hävisi tuulen mukaan, nyt sitten satoi. Silti kävijöitä oli hieno määrä, tunnelma oli rento ja hyvä, toivottavasti myös kaikille kävijöille. Vielä samana aamuna tein viimeisiä pihatöitä auringopaisteessa ja sitten vettä riittikin. Ironista että sen päivän jälkeen meillä ei käytönnössä olekaan satanut, pari pientä kuuroa vain. Olin juuri Hämeen Sanomien haastattelussa kehunut ettei meillä sada vaikka lähiympäristössä sataakin. No, sitä vettä sitten tuli!

Hämeen Sanomien toimittaja otti yhteyttä edellisellä viikolla ennen tapahtumaa ja he tulivat seuraavana päivänä kuvaajan ja harjoittelijan kanssa tekemään juttua pihastamme.

Paisteessa piha on aika eri näköinen kuin sateessa ja tuulessa. Eräs kävijä haikaili että "Voi kun tämän näkisi auringonpaisteessa!". Nyt näkisi!
  
Vieläkin tuo tapahtuman ajankohta (7.7.) on hieman liian aikainen meille. Heinäkuun puolivälistä lähes elokuun loppuun on pihamme paras kukinta-aika jolloin on eniten nähtävääkin. Toivottavasti kaikki kävijät saivat kuitenkin mieluisan kokemuksen ja tarpeeksi nähtävää.    

Onneksi pionien kukintaa oli vielä tapahtumapäivänä.

Hämeen Sanomien toimittaja ja joku kävijöistäkin kysyi mistä puutarhamme (ja blogi) on saanut nimensä. Tässä yksi kolmesta syystä (tulevasta neljännestäkin). Mummokoira Tara esittelee etupihan toista perennapenkkiä. Keltaisena hohtavat kultahelokit olivat monen ihastelun kohteena.

 Kuusamosta saapunut pariskunta, kaukaisimmat kävijät. Minä kiskon jo takin huppua niskaan kun sade yltyi kuvaa otettaessa.

Median kiinnostus Avointen Puutarhojen tapahtumaan oli hieman yllättävää, sillä myös YLE:n Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen toimittaja otti yhteyttä, muttei tullut tekemään juttua koska Hämeen Sanomat ehti ensin. Itse en lähettänyt ennakkomateriaalia paikallislehteen ja ehkä ihan hyvä niin, sillä kävijöitä oli huonosta säästä huolimatta satakunta (ensimmäisen tunnin aikana tulleet kävijät jäivät epähuomiossa laskematta). Sitä suurempi määrä olisi ollut jo hieman hankalampaa, sillä vedin opastettuja kierroksia pihalla ja viiden tunnin tauotta puhuminen oli kieltämättä haastavaa. Mutta kivaa oli! 

Toivottavasti moni sai ideoita puutarhaansa ja monen kanssa pohdimme eri kasvu- ja kasviratkaisuja. Myös minä koin päivän erittäin antoisana; sain hyviä vinkkejä, neuvoja ja pohdittavaa. Monen kanssa olisin jutellut paljon, paljon enemmänkin ja muutama halusi tulla katsomaan pihaa uudelleen kun liljat kukkivat. Toivotin heidät ja toivotan yhä uudetkin tervetulleeksi  lähiaikoina, se kukinta alkoi jo!

 "Sunny Joy"

Kaukaisimmat kävijät olivat Kuusamosta lomamatkalla ollut pariskunta sekä Porista asti varta vasten Avoimiin Puutarhoihin tänne suunnalle tullut naisseurue. Todellisia puutarhojen ystäviä!

Lisäohjelmaan päivään toi naapurilta karannut tamma pienenpienen varsansa kanssa, onneksi karkumatka päättyi onnellisesti eikä vahinkoja sattunut kenellekään.

Moitteita annan Puutarhaliitolle joka on Avointen Puutarhojen tapahtuman järjestäjä. Viime vuonna etukäteismateriaali kuhisi vääriä päivämääriä, kellonaikoja ja jopa väärän vuoden, sillä se oli suoraan kopioitu edellisvuotisista materiaaleista. Huolestuttavaa oli silloin että valmiin lehdistömateriaalin pohjassakin oli väärät päivämäärät ja kellonajat. Tänä vuonna sieltä tuli selvästi siistitympi materiaalipakkaus, mutta edelleen vääriä päivämääriä ja vuosia. Kellonajat olivat sentään oikein. Moinen huolimattomuus antaa nolon kuvan järjestäjästä, yhdellä oikoluvulla olisi ne virheet huomattu ja korjattu.

Mitään kyselyä kävijämääristä ei ole tullut enkä ole löytänyt mistään tiedotteista koko valtakunnan kävijämääriä. Mielenkiintoista miten tapahtuman kävijämäärät ovat laskettu kun ei niitä ole kysytty.
Myöskään palautekyselyä ei ole lähetetty, oletetaan kai että jokainen lähettää niitä itse.

Avoimet Puutarhat-teemapäivä on erinomainen kirittäjä alkukesän pihatöissä, kieltämättä en olisi huhkinut niin ahkerasti pihalla ilman tuota tapahtumapäivää :) Kun tapahtuma oli ohi, henkäisin vähän (lähdimme mökille) ja sitten taas pihatyöt jatkuvat. Poikkeuksellisesti en ole tänä kesänä hankkinut juurikaan uusia perennoja (keväällä hankittuja ei lasketa!), vain yhden atsalean olen ostanut. Viime kesän kuivuus ja tämän kesän epävakaat säät (hellettä, tuulta, kuivuutta, kylmiä päiviä ja lähes hallaöitä heinäkuussa) ovat kummasti hillinneet ostointoa. Jos saisi nyt nuo nykyiset kasvit pysymään hengissä ja vahvistumaan. Jotta olisi ensi kesänä sitten enemmän nähtävää Avoimien Puutarhojen päivässä.

 Etupihaa tänään 19.7.

6 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä :-) Kieltämättä teidän piha on niin mahtavan aurinkoinen ja kirkkaalla säällä näkymät henkeäsalpaavat, että on se varmasti juuri parhaimmillaan poutasäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kieltämättä näkymät olivat kaatosateessa erilaiset kuin näinä aurinkoisina päivinä. Suurimmassa osassa Suomea Avointen Puutarhojen päivä taisi olla aurinkoinen. Meillä oli huonompi tuuri tänä vuonna.

   Poista
 2. Minä olin yksi vierailijoista. Säätä ei voi valita, mutta Häme taisi olla sateinen vähän joka kolkalta silloin. Aurinkoisella säällä jotkin kasvinne olisi toki olleet vielä hienommat, mutta kyllä sateisenakin säänä pystyi kukintaa ihailemaan.
  Kaunis puutarha ja uskomattoman korkeita kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt olisi paljon enemmän nähtävää kun on kukintaa on paljon enemmän. Se valkoinen "Galahad" ritarinkannus, jota kehuin vieraille että se kasvaa upeaksi parimetriseksi... Se kukkii parhaillaan - metrin korkuisena :) Luonto jaksaa yllättää!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...