sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Kelipohdintaa ja väriä verkkokalvoille

Mietin pitkään mistä kirjoittaisin yli puolen vuoden tauon jälkeen. Kuvia on monta sataa (tulipahan taas kuvattua loppukesä ja alkusyksy...) ja tarinaa riittäisi niin liljoista, ritarinkannuksista, kuunliljoista kuin kasvimaastakin. Ja monesta muustakin asiasta pihaltamme.

Kuvia selatessani huokailin kaihoisasti samalla kun vilkaisin ulos, missä näkyi vain harmaata massaa. Niin kuin miltei joka päivä viimeisten kuukausien aikana, aurinkoiset päivät ovat olleet harvassa.

Tämä talvi on ollut hyvin erikoinen, huolestuttaa miten kasvit ovat talvehtineet. Kukkasipulit eivät ainakaan ole tykänneet kun ollut niin kosteaa ja lämmintä ja sitten on ollut myös napakoitakin pakkasia ja lunta (hyvin lyhyen aikaa tosin).

Myyrät ovat olleet riemuissaan kun routaa ei tullut. Pelkästään etupihalla on 30 isoa kekoa ja niiden määrä lisääntyy joka viikko. Vuodenvaihteessa paukuttelimme raketteja maan alla eli myyrien koloissa. Parin viikon kuluttua myyrät nakkasivat rakettien jämät ulos onkaloista ja jatkoivat rellestämistä.

Pohjavesien kannalta kostea syksy ja märkä talvi ovat olleet erinomainen asia sillä loppukesä oli taas pelottavan kuiva. Heinäkuussa satoi kahtena päivänä, elokuussa pilviä kyllä nousi, mutta sadetta ei juuri tullut. Illat menivät vettä kasvimaalle kantaessa, perennoille ei juuri vettä riittänyt. Sienistä ei tarvinnut haaveillakaan ja vadelmat kuivuivat pensaisiin. Ihmeen hyvin perennat kuivuutta sietivät, loppukesän öiden kosteus helpotti tilannetta hieman.

Elokuun lopussa koiralaumamme lisääntyi viiteen kun Maura tuli kotiin pentunsa Norman kanssa. Kun mukana kuvioissa on vanhuskoira Tara omine huolenpitovaatimuksineen, ihan omalla planeetalla elävä pikkukoira Prinsessa Alice ja pikkupentu Norma (sekä kaksi aikuista, järkevää koiraa) niin kaikki aika meni niiden kanssa. Pihatyöt tein milloin ehdin eli harvoin. Ensi syksynä sille pitää jättää aikaa, sillä syksyn pihatyöt ovat yhtä tärkeitä kuin kesän alun työt. Kasvien talvehtimisen varmistaminen ja tuholaisilta suojaaminen jäi huteraksi ja luulen että se kostautuu ensi kesänä.

Kun ulkona ei väriä eikä valoa juuri ole, on sitä saatava vaikka kuvia katsomalla. Hyötykasvianalyysien tai vihreiden kuunliljojen kuvien sijasta kaikenlaisia värikkäitä kukkakuvia siis viime kesältä, olkaa hyvät.

Sadepilviä meillä ja sadetta Hauhon suunnalla 22.7. Meillä ei satanut lainkaan.

Etupihan perennapenkki 28.7. iltavalossa.

Liljoja terassin edustalla 29.7.

Kerrottu keltainen salkoruusu 10.8.

Väriminttuja 12.8.

 Valkoisia ja punaisia väriminttuja 12.8.

Vaalean lilaa väriminttua 12.8.

Puuliljoja etupihan kukkapenkissä 10.8.

Värililjoja ja ritarinkannuksia 22.7.

Vaaleanpunainen palava rakkaus, taustalla ritarinkannuksia 17.7.

Värililja "Pieton" 2.8.

Ritarinkannuksia 23.7.4 kommenttia:

 1. Tämä on ollut sellainen talvi, ettei kasvituhoilta voine välttyä. Sinun perennapenkkisi ovat niin kauniita. Ritarinkannusten värit sointuvat ihanasti toisiinsa. Salkoruusut ovat myös ihastuttavia, niistä olen haaveillut kauan, mutta vielä ne ovat pysyneet vain haaveena. Mukavaa kevään odotusta teille & koiralaumallenne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ritarinkannukset kukkivat viime kesänä upeasti, teen niistä oman päivityksen kunhan ehdin. Meillä oli salkoruusuja muutama vuosi sitten monia, kerrottuja ja yksinkertaisia. Niihin kerrottuihin tuli tauti, joka tuhosi lopulta kaikki eikä uudet taimetkaan lähteneet kasvuun. Nyt nämä toissavuonna hankitut näyttävät viihtyvän ja toivottavasti pysyvät terveinä. Koiralaumaa harmittaa lumen puute, minulla syyhyää jo upottaa sormet kukkapenkkiin :)

   Poista
 2. Kukkakuvia tässä juuri tarvitaan kun vesisade ropisee katossa! Onneksi päivä on kuitenkin pidentynyt ja kunhan saadaan auriko taas esiin, sen kyllä huomaa! Virkeätä jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän pidentymisen huomaa jo selvästi, ihanaa! Meillä on maan pinnalla nyt jääkerros kun lumi/loskalumi suli, mutta yöpakkaset jämäyttivät sen jääksi. En pääse siis vielä riipimään rikkaruohoja tai jopa istuttamaan niin kuin kuulemma osa jo tekee. Heti kun maa kuivuu edes hieman niin siirryn pihatöihin, edes haravoimaan jos en muuta keksi :)

   Poista

Ihana kesä ja riehaantuneet perennat

Tätä kirjoittaessani ulkona on +31 C ja yöstäkin on luvattu trooppisen lämmintä. Aika hurja säänmuutos pitkän, kylmän kevään ja viileähkön a...