torstai 10. syyskuuta 2015

Puutarhashoppailijan krooniset Hullut Päivät

Kun kesän aikana hankitut kasvit on saatu vihdoin maahan ja "oikeisiin" paikkoihin (lue: tyrkätty sinne missä on tilaa tai vaikkei olisikaan), on aika hankkia uusia. Jottei aika kävisi pitkäksi. Tai ainakin olisi mietittävää mihin ne NYT sitten saataisiin mahtumaan.

Asiaa pohtineena (muutaman sekunnin verran) tuumasin että vaihtoehtojahan on. Kuten kaataa muutama koivu pois uusien kasvien tieltä. Tai siis aika monta koivua. Ja muutama kuusikin menisi samalla.

Juha ei ymmärrettävästi ihan riemastunut asiasta kun edellisetkin kaadetut rungot ovat remonttikiireiden takia vielä pinossa etupihalla. Jouduin siis tekemään väliaikaisratkaisuja ja jättämään osan shoppailusaaliistani odottamaan sopivaa istutuspaikkaa.

Nurmikolle tuli lisää tilaa tuli kun koirat löysivät kyyn nahan takapihan kivikasojen läheltä. Kivikasat lähtivät naapurin kauhakuormaajalla pikavauhtia ja samalla lähti muutama koivukin. Käärmeitä saa olla, mutta nurmikon reunassa ja keskellä nurmialuetta oleviin kivikasoihin en niitä halua.

Puutarhamyymälöissä on ilahduttavat alennusprosentit ja maa kosteaa (ei mikään itsestäänselvyys edes syksyllä täällä paikallisessa Saharassa), joten autotallin viereen on kasaantunut erinäinen määrä perennoja ja pensaita ja köynnöksiä.

Istutettu/istutusta odottamassa/kellariin talveksi menossa on siis valkoista väriminttua (okei, se oli normaalihintainen, mutta oli pakko ostaa kun sitä ei vielä perennapenkissä ollut), tähkäliljaa (ihan uusi tuttavuus, menee kellariin talvehtimaan), kiinankeltakärhö (puoleen hintaan), syyshohdekukkia (lajikkeen nimi puuttui lapusta), valkoinen pihasyreeni Alba (hilppasen harmittaa että ostin vain yhden ison taimen. YHDEN!), jaloritarinkannus Astolat, saksankurjenmiekka Joanna...

Niin ja tietenkin kaksi muovikassillista tulppaaneja ja laukkoja. ja yksi kassillinen narsisseja. Ja Kauppilan tilausta ei ole vielä toimitettu. Hilppasen kun lähti mopo keulimaan kuvaston tutkimisen jälkeen.

Lidl:ssä oli taas ihania papukaijatulppaaneita ja Mount Everest-jättilaukkojen sipuleita erittäin edullisesti, ostin jokusen... Laukat eivät kelpaa myyrille, joten ne kelpaavat minulle perennapenkkeihin loistavasti.

Etanoille on sen sijaan kelvannut kasvimaalta kaalit ja perennapenkeissä daaliat ja ritarinkannukset. Meillä ei normikesinä yleensä ole etanoita lainkaan, tämän kesän lopussa niitä on ilmestynyt raivostuttavan paljon. Kun kaalit sain suojattua lentäviltä tuholaisilta, etanat sitten tuhosivat niitä verkkojen alla. Perennapenkeissä olen yhdestä ritarinkannuksesta noukkinut ja teloittanut toistakymmentä etanaa, tälle tontille pöyristyttävä määrä.

Kotiloita en ole vielä nähnyt yhtään, se nyt vielä puuttuisi että myyrien ja etanoiden lisäksi tulisi vielä kolmaskin riesa kukille. Tai siis neljäs. Puolikesy jänis yritti taas yhtenä iltana tulla syömään kasvimaan antimia. Aika hyvä itsetunto sillä jäniksellä oli, pihalla oli myös Noppa vahtimassa. Töminästä päätellen jänis luovutti. Mummokoira ei jäniksiä saa kiinni, mutta tontilta ajaa ne pikaisesti pois.

Ensi viikolla on tarkoitus "käväistä" muutamassa tutussa puutarhamyymälässä, saattaa olla että löytyy jotain uutta istutettavaa...

Virginiantupakka (Nicotiana tabacum) kukkii. Korkeutta kasvilla on pari metriä. Sen lehtiä käytetään tupakan valmistukseen, mutta Suomen olosuhteissa ei kotipuutarhuri siitä saa muuta kuin visuaalisen ilon. Kukat keräävät kuulemma paljon pölyttäjiä, mutta näin myöhään kesästä (siis alkusyksystä) ei tästä enää kovin paljoa iloa ole pölyttäjille.

Tyrnit ovat hallaharson alla linnuilta suojassa.Mummokoira Noppa vahtii reviiriään etualalla.
 

Nopalle kelpaa kaikki syötävä, eritoten marjat. Mansikat ovat sen herkkua, ne se syö jopa miltei raakana. Tämä on kesän yleisin mansikkanäkymä meidän terassilla. Noppa was here.

Kultapallot, alkusyksyn auringot.
 

Reilut parikymmentä vuotta vanha syyshortensia.

Esikasvatin hartaasti näitä JÄTTIzinnioita koko kevään. Kauniisti kukkivat, mutta jättejä nämä eivät ole nähneetkään.

Herkkä ja kaunis, gladioluksen nuppu.
 

Auringonlaskuja ei enää näe, onneksi sentään upeita pilvimuodostelmia.

9 kommenttia:

 1. Noppa was here :-D
  Heh, tuo kuulostaa niin hassulta tuo taimihamstraus! Ja ei kuitenkaan sovi liian makeasti nauraa, sillä samaa tautia podetaan täällä, tosin tuo muutaman koivun ja kuusen kaato taimien tieltä ei sentään ole syksyn ohjelmassa :-DDD

  VastaaPoista
 2. Joskus tulee kieltämättä mieleen että meneeköhän tämä harrastus överiksi :-D Mutta ne koivut ovat ihan oikeasti tiellä ja kuuset varjostavat kohopenkkiä :)

  Noppa syö meiltä kaikki marjat joihin se ylettyy. Erityisherkkua on marjatuomipihlajien ja marja-aronioiden marjat, pensasmustikoista en itse saa satoa lainkaan ja mansikat häviävät tosiaan tehokkaasti. Karviaiset se söi raakana, ei malttanut odottaa kypsymistä. Eivätkä piikit haitanneet yhtään!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Tänä kesänä ja syksynä on ollut paljon hienoja pilviä, erittäin kuvauksellisia.

   Poista
 4. No onpa tiedossa ensi kesäksi melkoinen kukoistus, kun nuo kaikki pääsevät vauhtiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hankkinut vielä lisää tuon kirjoituksen jälkeen! Kolmen vuoden kuluttua raivaan vesurilla tätä viidakkoa jos kaikki hankintani lähtevät hyvään kasvuun...

   Poista
 5. Kiitos Sanna, valtava siemenlähetys saapui tänään! Jaloakileijaakin ja vaikka mitä! Mikä on paras hetki kylvää unikot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kokeillaan uudestaan ilman kirjoitusvirheitä... Pahoitteluni että saate jäi matkasta, tuli kiire postiin. Arvelin että tiedät silti keneltä siemenet ovat :)
   Olen kylvänyt unikkoja kolmessa erässä: ensimmäinen loka-marraskuussa ennen lumen tuloa ja maan jäätymistä, toinen keväällä kun maa on sulanut ja kolmas kesällä jotta kukkisivat loppukesästä. Ja kukkivathan ne, kasvimaan vieressä on kukkivia unikoita nyt :-)
   Akileija tekee varmaan ensi kesänä pelkät lehdet, seuraavana vuonna vasta kukkii.
   Ja unikonsiemeniä on minulla yhä jos loppuvat kesken!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...