maanantai 2. marraskuuta 2015

Suunnitelmia ensi kesäksi ja remonttipäivitystä

Vaikka pihatyöt ovat vielä(kin) kesken tältä vuodelta (=lunta ja pakkasta vasta loppiaisen jälkeen, kiitos!), niin ensi kesäksi on jo rutkasti suunnitelmia pihan osalta. Kaikista suurimmat pihaan liittyvät työt ovat onneksi tehty muutaman viime vuoden aikana (alkaen takapihan metsän muuttamisesta piha-alueeksi), mutta uutta rakennettavaa ja muokattavaa riittää vielä muutamaksi vuodeksi.

Jos sitten olisi vain ylläpitotöitä? Hmm. Meidät tuntien ei.

Pakko laittaa ensimmäiseksi kuvaksi väriä marraskuun pimeyteen: Puutarha ja Hellan Ullalta saadun minikurpitsan Buffy Ball:n upea kukka. 
 

Kasvimaa vei ajan, voimat ja hermot viime kesänä. Työmäärä oli todella iso eikä kylmä kesä parantanut motivaatiota. Rikkaruohojen määrä oli hervoton eikä penkkien väliin kalliilla ostamani katesuojat kauaa vesiheinää estäneet.

Olin jo ostanut muutamia lavakauluksia edelliskesänä hankkimieni lisäksi, mutten ehtinyt krooniselta kitkemisurakalta niitä laittamaan kasvimaalle. Juha keksi paremman idean: koko kasvimaa lavoillle, isoille sellaisille. Projektin piti alkaa jo tänä syksynä, mutta kaikkeen ei aika riittänyt. Ensi kesänä aloitetaan ja tehdään se vähän kerrallaan. Lankkua kun kuluu parisataa metriä ja multaa niin monta kuutiota ettei ihan nopeasta (eikä kovin edullisesta) projektista ole kyse.

Jotkut sentään kasvoivat hyvin kasvimaalla eivätkä ihan tukahtuneet vesiheinään tai kärsineet kylmästä kesästä.
Fenkolia hölväsin iloisesti suoraan siemenpussista ja ihan jokainen siemen taisi itää..

Nuo pienikukkaiset samettikukat ostin taimina Porkkalan kartanon puutarhamyymälästä, niitä pitää hankkia ensi kesänä lisää. Ne kukkivat kauniisti koko kesän eivätkä riehaantuneet rehottamaan tolkuttomasti kuten siemenistä kylvämän muut samettikukat. Sipulien ja porkkanoiden vieressä hätistivät (toivottavasti) tuhohyönteisiä pois tuoksullaan. Ainakin sipulit olivat priimaa tänäkin vuonna.Koska perunamaa oli lähes yhtä työläs kuin kasvimaa eikä satoa tullut kuin saman verran mitä sinne siemenperunaa laitoin, siirtyvät perunatkin kasvatettavaksi lavakauluksiin ensi kesänä. Epäilen nihkeän sadon syyksi myyrien vierailujen lisäksi "kulunutta" maata, eli samassa paikassa on viljelty perunaa jo vuosia. Kokeilen onneani ja laitan sinne sipulia ja maissia ensi kesäksi. Ja rutkasti lannoitetta (kompostia ja hevosenlantaa) varmuuden vuoksi.
 

Maissit ostan taas taimina ja niitä pitää olla monta! Nuo neljä viime keväänä ostamaani taimea kasvoivat kylmästä kesästä huolimatta hyvin, tekivät loppukesästä monta tähkää (tosin vain osassa oli syötävää) ja syksyllä kypsynyt  maissi oli joltain ihan muulta planeetalta kuin kaupasta ostetut. Ne olivat niin makeita että korvasivat karkit ja ne kannatti mieluummin syödä jopa raakana. Uskomattoman hyviä!

Kasvimaan lisäksi muokkausta on tiedossa myös talon päädyn perennapenkille, josta myyrät ovat kuluttaneet onkaloiden uumeniin mullat ja jonne on päässyt heinä leviämään tolkuttomasti. Jos en ensi kesänä sitä kitke, ei siellä mitään muuta heinän lisäksi tule enää kasvamaan. Koko kuvassa näkyvä penkin keskiosa pitää nostaa ylös, tunkea jotain pahalta haisevaa myyrien koloihin, kitkeä heinien juuret pois ja istuttaa sitten perennat takaisin.

Huvimaja pitää kunnostaa ensi kesänä myös. Kuvassa sen takaa nousee täysikuu viime heinäkuussa.

Tämä urakka on jo osittain tehty:  Takapihan kohopenkistä siirsin kaikki nauhukset ja kultapallon penkin taakse kuusien alle. Joko ensi tai seuraavana vuonna kaadetaan nuo kuuset ja yksi koivu niiden takaa. Tulee taas lisää valoa pihaan ja vettä perennapenkille, sillä kuusen tiheät oksat suojaavat liiankin hyvin.

Tästäkin on jo osa tehty: kuvan oikeassa yläkulmassa olevat koivut on kaadettu ja tilalla on nurmikkoa. Metsänreunasta kaatuu vielä Juhan ja isän toimesta muutama koivu ensi talvena. Ne ovat upean näköisiä, mutta vievät kaiken ravinnon ja veden lähellä kasvavilta kasveilta. Koivuja jää tontille ja pihan reunalle vielä, ihan kaikista ei haluta eroon.

Sisällä remontti etenee Juhan ja isän toimesta hyvää vauhtia, jouluksi päästään "uuteen kotiin" eli saadaan koko talo käyttöön. Koirien huone (juu,niillä on oma tila) valmistui ensimmäisenä (asiat tärkeysjärjestykseen :), keittiö alkaa hahmottua, makuuhuone on miltei valmis, varastohuone ja eteinen samoin. Takkahuoneesta puuttuu enää viimeistely (ja huonekalut). Toinen pesuhuone, kodinhoitohuone, toinen vessa ja sauna ovat talven projekteja, sitten alkaisi olla valmista.

Vielä on paljon tehtävää ennen kuin voidaan huokaista, kuten kaikkien tavaroiden ja huonekalujen paikoilleen laitto. On niitä viime vuosina siirreltykin, pelkästään talon sisällä ollaan "muutettu" jo kolme kertaa.

Keittiötä, kuvasta puuttuu oikealla oleva leivinuuni.

Ainoa uusi huonekalu joka on hankittu: kotimainen ruokapöytä ja tuolit. Kaikki muu on vanhaa, osa todella vanhaa (ja moneen kertaan kierrätettyä).

Tulee olemaan outoa sitten kun kaikki on valmista sisällä. Kun kaikki on sitten lopullisesti paikoillaan eikä tarvitse miettiä mihin tämän ja tämän pakkaan. Viime vuosina kun suurin osa vaatteista on ollut pakattuna jossain muualla, huonekaluja ja tavaroita on ollut väliaikaisvarastoissa eri paikoissa ja osaa tavaroista ei olla nähty vuosiin. Ei niitä ole kyllä kauheasti kaivattukaan...

4 kommenttia:

 1. I-ha-na tuo keittiö! Valoisa ja tunnelmallinen yhtä aikaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hieman tulee vielä tummia sävyjä kun loput huonekalut asettuvat ruokailupöydän taakse kummallekin puolelle, mutta toisaalta lamppuja on niin paljon että valoa riittää talvellakin :)

   Poista
 2. Kylläpä siinä talossa on energistä väkeä! Talon remontti ja pihatyöt samaan aikaan on varmasti ollut melkoista puurtamista. Pian pääsette nauttimaan uusista sisätiloista ja suunnitelmat pihaan ja puutarhaan ovat valmiina. Kyllä taytyy hattua nostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Samaan aikaan tuon kodin remontin kanssa meillä on ollut myös mökin laajennusprojekti ja vanhempieni mökkiremontti jossa Juha on ollut apuna. Ei ole aika käynyt pitkäksi viime vuosina :)

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...