tiistai 20. kesäkuuta 2017

Viherpiha-lehti 7/2017

Uusimmassa Viherpiha-lehdessä on toimittaja Outi Tynyksen kirjoittama juttu meidän pihan liljoista. Myös mustavalkoiset karvaiset elementit ovat jutussa ja kuvissa mukana, tottakai. Juttu tehtiin ja kuvattiin viime heinäkuun lopussa, harmillisesti puuliljat eivät olleet vielä aloittaneet täyttä kukintaansa ja tarhasarjaliljat olivat jo lopettelemassa. Ajankohtahan oli aikataulujen takia sovittu jo paljon aikaisemmin eikä säitä ja liljojen sielunelämää voinut ennustaa etukäteen. Onneksi liljoja löytyi kuvattavaksi tarpeeksi vaikkakin olisin halunnut ne upeimmat puuliljat paremmin juttuun mukaan. Marmatin liljoille kun se upein kukinta oli neljä päivää sen jälkeen kun Outi ja kuvaaja olivat käyneet.

Tänä kesänä kukinta on ainakin tarhasarjaliljoissa vielä parempi. Talvi oli suotuisa toisin kuin toissatalvi, jonka jäljiltä oli enemmän mätiä sipuleita kuin kasvavia. Tosin loppukesästä pitää tehdä uusia häkkejä liljoille, sillä ne häkit jotka ovat vanhimpia ovat vajonneet liian syvään ja kaikki niissä olleet liljat ovat päätyneet myyrille.

Ruukuissa esikasvatetuista liljoista vain kuningaslilja on avannut nuppunsa, muilla kestää vielä. Myös pionit selvisivät talvesta hyvin ja vihdoin, muutaman vuoden odottelun jälkeen suurin osa niistä kukkii. Vain kaksi pionia kuoli talven aikana ja monta viime kesänä istutettua on vielä hyvin pieniä, mutta vanhemmat pionit ovat nuppuja täynnä. Toivotaan että ennustettu kolea ja kostea juhannusää ei pitäisi paikkaansa, sillä etenkin "Duchesse de Nemours" ja "Festiva Maxima" kärsivät edelliskesinä kosteudesta kukinnan alkaessa: osa nupuista mätäni ja osa kukinnoista aukesi vain osittain.

Tulppaanien kukinta on kääntynyt jo loppusuoralle. Viime kirjoituksessa valitin kun paljon tulppaaneita jäi kokonaan kukkimatta, joko nuput olivat tosi pieniä tai sitten näivettyivät kokonaan. Suurin syy epäonnistuneeseen kukintaan taisi olla minä itse, olin istuttanut liian syvään, liian vähällä ravinnolla: liikaa hiekkaa, liian vähän lannoitetta ja multaa ja liian vähän kastelua. Kuiva kevät oli perennapenkissä todella kuiva. 

Laukoilla on paras kukinta-aika juuri nyt, niistäkin osa kasvaa nurinpäin. Siis kukkavarsi on kääntynyt ja kukka sojottaa kohti maata. Veikkaan syyksi kylmää, toissaviikolla viimeksi käytiin lähellä hallaa. Akileijat ovat myös aloittaneet kukinnan, niitäkin on nyt paljon kun toissavuonna siemenestä kylvetyt ovat kukintavuorossa. "Nora Barlow" kukkii taas runsaasti, viime vuonna niitä oli vain pari taimea. Uusia yllätyksiäkin on, Vaarin Torpan Pirkko Koverolta saaduista siemenistä ovat kukintavuorossa ihanat sinivalkoiset ja hyvin tumma lila, jota pihassamme ei ole aiemmin ollut. Sen sijaan "Black Barlow" pitää taukoa tänä kesänä ja "Blue Barlow" jonka hankin taimena Tokmannilta keväällä erehtyi kukkimaan jo sisätiloissa (!) ja suivaantui perennapenkkiin istuttamisesta pahasti. Myös sinivalkoinen japaninakileija on lähes kadonnut, syyksi epäilen myyrää joka on vienyt siltä osan juurista ja suuren osan mullasta alapuolelta.

Kasvimaalla sain vihdoin kaalien taimet omalle lavalleen ja sen jälkeen paketoin lavakauluksen tiukasti harsoon, jota raotan seuraavan kerran muutaman viikon kuluttua. Viime vuonna kaalien riesana olivat kaalikoit jotka pääsivät mellastamaan sinne harakoiden rikottua verkon ja sen jälkeen sinne tunkivat etanat. Nyt on verkon tilalla moninkertainen kerros harsoa ja lavakauluksen reunat sivelty tervalla pariin kertaan. Onnea vaan etanoille jos sitä pitkin yrittävät kivuta kaalien kimppuun.

Kasvimaan koko pieneni, mutta tilaa jäi edelleen kuudelle isolle ja aika pitkälle kohopenkille. Niihin laitan perunaa (juu, tiedän että olen myöhässä, mutta ehtivät ne vielä), maissia (kunhan juhannus on ohi ja taimet uskaltaa siirtää kuistilta jossa ne odottavat vihoviimeisten hallojen häipymistä) ja loput parsat. 

Avomaankurkkujen ja kesäkurpitsan sekä lamopinaatin taimet ovat tiukasti harsoon peiteltyinä jo lavoilla, onneksi viime päivien sateet ovat pitäneet huolta kastelusta. 

Tomaatit, paprikat, chilit ja yrtit ovat ruukuissa, kolme ensimmäistä ovat ulkona talon seinustan suojassa kun kasvihuonetta ei vielä ole. Se projekti on tulossa, mutta kuten arvata saattaa, se(kin) lähtee meiltä kuitenkin lapasesta urakkana, joten kerätään voimia (ja rahaa) rakentamiseen. 
Tomaatteja on 11, Puutarhan ja Hellan Ullalta saatuja suurin osa, kuten kaikki chilit ja osa paprikoista. Suippopaprikat ostin taimina Heinolasta Valveen puutarhasta, mutta ne suivaantuivat pahasti viime päivien tuulista ja tämän päivän koleasta kelistä: pudottivat kukkia ja raakileita ja jopa osan oksista. Saa nähdä tekevätkö satoa lainkaan. 

Jottei aika kävisi pitkäksi, olen hamstarannut ihan liikaa kärhöjä (taas) ja kaikenlaista muuta istutettavaa (kuten rhodoja), joille pitää saada tilaa. Kas, kaadetaan puita niin saadaan lisää tilaa pihalla... Eli osa pihan reunustan koivuista saa moni häädön ja tilalle tulee jotain muuta. Kuten lisää rhodoja :) Juha tekee kolmea isoa kärhötukea ja minun pitäisi keksiä minne suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan tuet tulevat. Tällä tontilla kun tuulee jatkuvasti, etenkin niissä aurinkoisiin paikkoihin käy puhuri pelloilta ja siitä kärhöt eivät tykkää. Toivottavasti keksin sijoituspaikan niille ja kaikille muille pikku harhaostoksilleni ennen syksyä...

Upea ruusumainen tulppaani "Wedding Gift"


 "Carnaval de Rio", kuvattu lähes puoliltaöin. Kesäiltojen/öiden valo on upeaa!


 "Princess Irene"

"Virichic" (joka on kyllä omituisen muotoinen kun pitäisi olla enemmän liljatulppaani..)


"Fringed Family"

"Queen of Night" on niin kaunis, etenkin illan valossa.


 Lilaa ja valkoista ilta-auringossa 14.6.2017
 
"Nora Barlow"

Pirkko Koverolle kiitos tästä upeasta tumman lilasta akileijasta

Vaaleanpunaista ja vaaleansinistä, akileijat yllättävät (näiden kohdalla piti olla perennapenkissä keltaista jaloakileijaa)


Liljapenkissä on ruuhkaa (oops, ne viime vuonna lepäilleet ja osa kuolleiksi luulemistani liljoista ovatkin näemmä hyvin hengissä..). Onneksi meillä käy sellainen puhuri että homeelta ja liljojen mätänemiseltä vältytään jos kesä ei ole liian kostea. Onneksi lisäsin tuohon penkkiin mullan sekaan hienoa hiekkaa viime syksynä.

Laukkoja ja saksankurjenmiekkoja ilta-auringon valossa 14.6.2017

Huvimaja ilta-auringossa 14.6.2017

Iltaruskot ovat olleet huikeita, tähän aikaan vuodesta ne ovat parhaimmillaan.

4 kommenttia:

 1. Kunpa meilläkin olisi mahdollista kasvattaa rhodoja. Laittaisin heti satamiljoonaa ja atsaleoja vielä joukkoon. Mutta savimaa ei ole heidän mieleen, joten tyydyn ihailemaan muiden rhodoja. Niiden kukinta tuntuu tänä vuonna olevan aivan huippuhieno.

  VastaaPoista
 2. Upea tuo 'Queen of Night'. :) Ja miten ihania liljoja olikaan päässyt Viherpihan juttuun! Kelpais mullekin. Onneksi esikasvatin sentään jokusen liljan tänä vuonna, muutamat jo aukoilee pikkuhiljaa nuppujaan. :)

  VastaaPoista
 3. Loistavia kukkakuvia! Viherpihan jutussa ei pihanne ja kukkapenkit päässeet sellaiseen hehkuun ja runsauteen, mitä ne oikeasti luonnossa ovat. Onneksi tämä kesä näyttää paljon paremmalta kukkimisen kannalta. Odottelen vielä sieltä saamieni liljojen ja daalioiden kukintaa. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Ihania! Lehtijuttu Viherpihassa oli hyvä ja kuvat ihastuttavat.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...