sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Ensi kesän pohdintaa

Viime yönä satoi lisää lunta ja ilman lämpötila meni pakkaselle. Hyvä niin, kasvit ovat suojassa hangen alla ja kerrankin laitoin havut tarpeeksi myöhään mutta myös tarpeeksi ajoissa joulukuun alussa. Havut suojaavat atsaleoita, talvivalkosipuleita, osaa kärhöistä sekä uusia taimi-istutuksia joita tein loka-marraskuun vaihteessa. Aikoinaan laitoin ne liian aikaisin tai havahduin vasta napakoiden pakkasten jo tultua.

Pyörin tänään pihalla lievästi sanoen turhautuneena kun siellä ei ole mitään tekemistä. Koirien kanssa vietiin syötävää linnuille jokapäiväiseen tapaan, mutta siihen se sitten jäinkin. Keväällä on sitten todella kiire kun kasvukausi alkaa ja routa sulaa.

Ensi kesästä on tulossa kiireinen senkin takia että ajattelin ilmoittautua Avoimet puutarhat-päivään 1.7. On mielenkiintoista nähdä tuleeko tänne väkeä ja jos tulee, niin minkä verran. Kun siitä selvitään niin vuorossa on pihan valmistelu hääjuhlaamme varten. Samaan kiireeseen sitten kummankin nuoremman koiran kisat palveluskoira- ja tottelevaisuuspuolella ja parit näyttelytkin. Niin, ja mökilläkin on kaikenlaista projektia ensi kesänä... Se on tosin puutarhajutuista vapaa paikka, muuta puuhaa siellä on yllin kyllin.

Vaikka olen ollut aikaisemmin sitä mieltä etten tarvitse kasvihuonetta, ovat viimeiset kolme kylmää kesää saaneet minut toisiin aatoksiin. Kun 80 % tomaateista jäi raakileiksi ja ne loput eivät ehtineet edes kukkia, oli mielenmuutos selvä. Juhalla on suunnitelmissa tehdä talon päätyyn entisen perunapellon kohtaan grillikatos (lue: rakennus seinineen ja entisen talomme isoine ikkunoineen) ja siihen samaan kasvihuone, johon tulisi kaksi pitkää lavaa. Kylmillä säillä alku- ja loppukesästä kasvihuoneeseen saataisiin lämpöä grillissä avotulta pitämällä ja kasteluvesi kerättäisiin sadevesistä talon rännien kautta säiliöön. Projektia siis riittää..

Mitä mieltä olette siitä Avointen puutarhojen päivästä, onko kellään kokemuksia? Miten tulisi varautua ja paljonko kävijöitä on ollut? Jos ehdin, saattaisin laittaa myyntiin perennojen taimia kun meillä ei (onneksi) ole kotiloita (eikä toivottavasti tulekaan).

Tuo 1.7. on meidän pihan kannalta aika aikaisin, etenkin jos kesä on yhtä kolea kuin edelliset. Pionit ovat vasta nupulla silloin, tulppaanit jo lopettaneet ja liljoistakin kukkivat varmaan vain osa tarhasarjaliljoista ja ruukuissa olevat. Toivotaan siis lämmintä alkukesää jotta saadaan jotain nähtävääkin.

Pioneja (Sarah Bernhardt), jaloakileijoja ja punaista tähtiputkea 11.7.

Pioneita ja koreankärsämöä 14.7.

Kaksi uutta kasvilavaa rakenteilla 29.5. (tulevana kesänä tehdään taas kaksi lisää)

Päivänliljoja 2.7.

Talon päädyn kuunliljapenkki 11.7.

Etupihan perennapenkki, pionit kukassa 13.7.

Vaaleanpunaista palavaa rakkautta, yksivuotista unikkoa (Danish Flag) ja virginiantädykettä 26.7.

Kasvilavoja 28.7.

Terassin pääty 28.7., jalopähkämöt kukkivat todella myöhään edelliskesiin verrattuna.

Ritarinkannukset aloittelevat kukintaa 1.8.

Tara ja Fiona etupihan toisen ison perennapenkin edessä 2.8.

Etupihaa 5.8.

Takapihaa koirineen 13.8. (metsänrajaa oli siirretty ja karsittu pari kuukautta aiemmin, siellä on rhodo-hortensia-atsalea-alue). Edessä purppuraheisinangervo "Diabolo"

14 kommenttia:

 1. Oi kuinka kaunista teillä on! Upean näköistä :) Avoimet puutarhat tapahtumaan en ole itse osallistunut. Vähän pohdin, että jos tänä vuonna osallistuisin, mutta taidan kuitenkin itse käydä kiertelemässä muiden puutarhoja sen sijaa... Ehkä :D Kivan oloinen tapahtuma joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläpäin on ollut ihmeen vähän Avoimet puutarhat-tapahtumaan osallistuvia pihoja, siksi kynnys avata oma piha on pienempi kun ei ole niin paljon muita pihoja joissa käydä. Kivaahan se olisi nähdä muidenkin pihoja, mutta täytynee odottaa jotain paikallisia tapahtumia jossa olisi se mahdollisuus.

   Poista
 2. Olen osallistumassa varmaankin jo neljättä kesää Avoimiin puutarhatapahtumiin. Minulla on ruusutarha ja pihallani myös pieni Ruusumuorin Kesäkahvila, ollut jo kuusi vuotta. Joten senkin vuoksi puutarhapäivä on sopinut siihen hyvin. Kyllähän se teettää vähän töitä, tietenkin siistimisessä, mutta myös nimikylttien teossa (paljon myös perennoja). Toisaalta on ollut hyvin antoisaa tavata puutarha-alan ihmisiä, keskustella heidän kanssaan, saada tukea ja neuvoja ja antaa myös. Suosittelen, jos viitsii vähän vaivautua. Ihmiset haluavat nähdä erilaisia pihoja, persoonallisia, joten tärkeintä ei ole valmius ja tip-top meininki. Ainoa mitä toivoo, on aurinko! Tässäkään ei ole ollut kuin Särkän taimisto ja Ruusumuori, jotka ovat avoinna silloin. Olen aina toivonut enemmän puutarhoja mukaan, sillä niitä on paljon ja mitä kauneimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, nimikylttejä en varmaan ehdi tehdä kaikille perennoille, niitä on niin paljon...
   Aurinkoa todella toivotaan, sitä ei ole paljoa viime kesinä näkynyt. Jännittäviä hetkiä tiedossa ennen sitä 1.7. päivää että onko kaikki kunnossa ja muistettu tehdä!

   Poista
 3. Aah kesäkuvia!
  Loistoidea osallistua Avoimiin puutarhoihin. Kokemusten vaihto on niin antoisaa, moni kuvittelee, että pihan pitäisi olla jonkinlainen mallipiha, jotta voisi osallistua. Pääasia on kuitenkin puutarhaihmisten kohtaaminen ja ajatusten vaihtaminen.
  Osallistuin ekaa kertaa viime kesänä, vaikka tänne saarelle ei pääse käväisemään ees taas sunnuntaina kuin omalla veneellä. Muutama ihminen silti kävi, vakituisia asukkaita ja mökkiläisiä. Oli todella hauskaa, eikä minulla ainakaan olltu suuria paineita, kun en tiennyt, tuleeko ylipäätään kukaan :-D Pientä taimimyyntiä oli ja se kiinnosti kävijöitä.
  Toivottavasti tulee lämiin alkukesä. Teidän grilli+kasvihuone-projekti kuulostaa todella kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivitän sitä grilli-kasvihuoneprojektia kunhan se etenee, tässä vaiheessa vain haaveillaan siitä kun maa on jäässä ja lunta päällä 30 cm :)

   Poista
 4. Hieno piha teillä ja uusia suunnitelmia riittää! Kasvihuone alkaa näinä epävakaisina kesinä olla tosiaan must, jos haluaa kylvöistään satoakin. Jos tulee normaali kesä, pioneja pitäisi jo olla kukassa tuolloin, viime kesänä kukinto oli 2-3 viikkoa myöhässä. Hyvä että tulee lisää kohteita Kanta-Hämeeseen, teillä on niin monimuotoinen piha, ja koirat❤, ettei sun tarvi ollenkaan stressata niistä avoimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja! Toivotaan että pionit ovat silloin kukassa ja viime kesänä jurottaneet suostuisivat nyt sitten kukkimaan. Olen ostanut viime kesistä oppineena kunnon pionitukia nyt talvella kun niitä sai edullisesti. Kukat pysyvät niiden avulla paremmpi pystyssä ja kauniina eikä niin kuin edelliskesinä että olen sydän verta vuotaen katsonut kun varret katkeavat märkien kukkien painosta.

   Poista
 5. En ole itse osallistunut avointen puutarhojen päivään, edes vierailijana. Viime kesänä oli tarkoitus, mutta poikani päätti syntyä juuri sinä päivänä, niin jäi välistä. Ensi kesänä pääsen toivottavasti osallistumaan vieraan roolissa. :) Mut ehdottomasti suosittelen avaamaan oman puutarhan ovet vierailijoille! Meilläkin päin kaivattaisiin lisää osallistuvia puutarhoja. Mulla on niin pieni ja keskeneräinen rivitalon piha, ettei ketään varmaan kiinnostaisi tulla sitä katsomaan.

  Kivoja kesäsuunnitelmia sinulla, vaikka varmasti kiirettä ja touhua niiden kanssa riittääkin! Kasvihuone olisi niin ihana, tai lasitettu kuisti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasitettu kuisti olisi ihan parasta! Jos olisi mahdollisuus rakentaa vielä uusi talo, niin sellaisen ison lasitetun kuistin haluaisin joka pysyisi vielä osittain lämpimänä läpi vuoden... Olisi niin paljon helpompaa noiden talvisäilytettävien kasvien kanssa.

   Toivottavasti tänä vuonna pääset käymään avointen puutarhojen päivässä muissa puutarhoissa ja sääkin suosisi.

   Poista
 6. Kyllä teidän pihassa olisi esiteltävää toisillekin harrastajille. Itse en ole osallistunut toistaiseksi, mutta olen joskus harkinnut. Näin sivukulmille ei odota yleisöä saapuvaksi, mutta naapurikylässä on puutarhuri saanut ihan mukavasti väkeä jopa sateisina päivinä. Siis ilmoittautuminen käyntiin ja hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Taidan sitten uskaltaa ilmoittautua! Mielenkiintoista nähdä ja kokea sitten sekin tapahtuma.

   Poista
 7. Ensivierailulla blogissasi. Viime kesänä osallistuin ensimmäistä kertaa Avoimiin puutarhoihin vieraana. Oli oikein mukava tapahtuma ja kaikissa paikoissa riitti kävijöitä. Mukavaa että lähdet mukaan tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kävit, toivottavasti blogistani on iloa. Odotan jännityksellä ja mielenkiinnolla sitä heinäkuun alkua!

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...