maanantai 14. helmikuuta 2022

Upeat yksivuotiset unikot

Piti kirjoittaa kuunliljoista ja hyötykasvimaasta (lavakauluskasvatuksesta), mutta maan ollessa paksujen kinosten peittämä, oli pakko saada muutakin väriä kuviin kuin vain vihreän eri sävyjä.

Eli oranssia, harmaata, punaista, pinkkiä, lilaa... Unikoita siis! Siemenestä kylvettyjä yksivuotisia, sillä vieläkään meillä ei monivuotiset unikot viihdy eivätkä kasva. Jokunen yrittää sinnitellä edes kaksi kesää, kolmatta ei enää. Harmi, sillä myrkyllisille unikoille olisi tarvetta myyrien mellastaessa kukkapenkeissä. 

Yksivuotiset unikotkin viihtyvät pihallamme vaihtelevasti; osa ei siemenistä idä ikinä, osa kylväytyy minne sattuu ja kukkii upeasti paikasta riippumatta. Osa kukkii vasta parin kuukauden kuluttua kylvöstä tai jopa myöhemminkin. Varmimmin kukkivat yksinkertaiset, jalostamattomat unikot ja loppukesän ilahduttajat silkkiunikot. Jälkimmäisillä on niin pieni siemenkota ja niin pienet siemenet, että helpointa on ostaa uudet kaupasta joka kevät jos niitä haluaa paljon. Muista unikoista kerään siemenet niiden kypsyessä loppukesästä. Kun kota on kuivunut ja kodan yläosassa "siemenreiät" auenneet, ovat siemenet kypsiä kerättäviksi. Kota kuivuu kivikovaksi ja erinäiset kerrat olen saanut haavoja sormenpäihini kotia rikkoessa. Silkkunikoiden siemenkota on ihan erilainen, eikä siemeniä ole niin paljoa. Espanjanunikon onneksi kota hieman isompi ja pidempi, mutta pieni sekin ja kaliforniantuliunioiden kotaa en edes löydä, niin pieni se on :) 

Keräsin taas viime kesän lopussa unikoiden siemeniä ison purkin täyteen ja koska kaikkia en voi pihallemme kylvää, olen niitä myynyt talven aikana Facebookissa. Tilaa pitää jättää nimittäin kaikille niille ihanuuksille joita olen talven pitkinä päivinä löytänyt eri verkkokaupoista. Uusia unikkolajikkeita on suomalaisista verkkokaupoista löytynyt jonkun verran, venäläisissä ja virolaisissa niitä vasta onkin. Tai siis minullekin uusia. Siemeniä on kuitekin pusseissa vain muutamia kappaleita, joten ihan niiden varaan en laske ensi kesän unikkokukintaa.

Viime vuonna onnistuin ostamaan lähes joka paikasta sittemmin loppuunmyydyn kerrotun silkkiunikon "Amazing Grey":n siemeniä. Se oli todellakin amazing, ihan erilainen kuin mikään muu näkemäni unikko. Tänä vuonna en ole löytänyt sen siemeniä mistään verkkokaupasta. Onneksi sain kerättyä omistani viime syksynä hieman, mutta todellakin hieman.  Sen kukinta viivästyi lähes syksyyn ja siemenistä ehti kypsyä vain pieni osa, myös siemenkodat olivat silkkiunikoiden tapaan tuskaisen pieniä. Ymmärrän niiden korkean hinnan verkkokaupoissa!

 Yksi kasvi, monenlaisia ja -sävyisiä kukkia.
  
 
Espanjanunikko "Double Tangerine Gem" on viihtynyt lähes samassa paikassa vuosia, kylväytyy siis samoille sijoille. Tilasin pussillisen sen siemeniä monta vuotta sitten Virosta ja vain kaksi siementä iti, kasvoi ja kukki. Mutta se riitti :) Siitä lähtien espanjanunikko on hurmannut huikealla oranssilla kukkavärillään jo monta kesää kesäkuusta aina syksyn ensimmäisiin pakkasöihin asti.

Kalifornian tuliunikko kuuluu myös "Heitä siemenet maahan yhtenä vuonna, nauti kukinnasta seuraavat vuodet"-ryhmään. Yhtenä vuonna kylvin siemeniä ja seuraavat kesät se on kukkinut pitkään ja leviää (hieman ja kauniisti) itsekseen. Onneksi, sillä siitä on lähes mahdoton saada kerättyä siemeniä talteen.

"Flemish Antique" ei olisi millään kukkinut ja lopulta kesken pahempien helteiden se teki kaksi niin iso kukkaa ettei jaksanut kannatella niitä vaan kukat nuokkuivat perennoihin nojaten. Kukan koko oli kyllä valtava, miltei yhtä iso kuin nyrkkini.


 Pioniunikot kukkivat hyvinkin eri aikaan vaikka siemenet kylvin vain muutaman päivän aikana. Kasvupaikka ja kosteus vaikuttivat selvästi kukinnan ajankohtaan. Itse kukintahan on unikoiden tapaan valitettavan nopea.  
   




    


Tuliunikot hehkuivat eri väreissä, olin kylvänyt kalifornian tuliunikoiden sekaan myös erilaisia tuliunikkosekoituksia.

Silkkiunikoille löytyi vasta keskikesällä sopiva kylvöpaikka kun myyrät olivat tyhjentäneet perennapenkistä yhden kohdan niin ettei siinä kasvanut edes rikkaruohoja. Kaikki oli syöty :( Tosin silkkiunikoiden upea ja runsas kukinta loppukesästä ja alkusyksystä lohdutti aika lailla. Upeat punaiset silkkiunikot hehkuivat kauas!

Edelliskesän siemensatoa kukki värikkäänä ympäri perennapenkkejä, tosin sulkaunikot olivat harvassa ja punavalkoinen sulkaunikko "Danish Flag" puuttui kokonaan. Tai ainakaan en ollut sitä kuvannut.
 



                               


Viime vuoden viimeinen kukkiva unikko, suurikukkainen pioniunikko avasi nuppunsa siinä vaiheessa syyskuuta kun kaikki muut olivat lakanneet kukkimasta jo ajat sitten. Siten se oikein hehkui perennapenkissä yksinään.

4 kommenttia:

  1. Ihania unikoita! Harmi, jos eivät idänunikot sun muut monivuotiset teillä viihdy, kun niitä ei tosiaan syödä, ei peurat eikä jänikset niihin koske. Ja kukkaloistoa tulee joka vuosi.
    Jaan kokemuksesi unikoiden epäluotettavasta siemenestä kasvusta, olen lukuisia kylvänyt ja vain kolme ystäviltä saatua laatua on asettunut taloksi. Lähes kaikki kaupasta ostamani pussit ovat joko jättäneet itämättä tai ainakaan eivät ole kukkineet, vaikea niiden ituja on kukkapenkistä huomatakaan. Nyt kun oikein ajattelen, niin kaksi kertaa olen tainnut saada kaupan pussista yhden tai kaksi kukkaa, mutta seuraavana vuonna ei ole siementaimia näkynyt. Joten olen sittemmin luovuttanut ja yrittänyt kylvää sellaisia kasveja, jotka kukkivatkin.
    Ihana tuo silkkiunikoiden punainen tupas! Harmi kyllä, että myyrät veivät paikasta kaiken. Ne ovat yksiä pirulaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtenä vuonna olivat myyrät syöneet monivuotiset unikotkin! Juuret olivat siististi poikki ja ne mitä jäljellä oli, olivat hampaanjälkiä täynnä. Onnea ja menestystä niille myyrille.. Unikoilla on niin hentoiset alut että minä ainakin (joka kesä...) kitken niitä vahingossa tai perennoja istuttaessa vaurioita niitä muuten. Mutta tosiaan, osa ei kuki ikinä vaikka koko pussin kylväisi eri paikkoihin ja osa intoutuu muutamasta siemenestä leviämään joka kesä. Oikukkaita, mutta niin kauniita kasvatettavia!

      Poista
  2. Ihania värejä! Lunta on niin kamala määrä, että on jo unohtanut, mitä väriloistoa pihassa voikaan olla. Amazing grey on kyllä todella amazing. Olis hauska nähdä sellainen luonnossa. Kuvissa se on todella kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amazing Grey oli häkellyttävä jo senkin takia että jokainen kukka oli erilainen. Harmaan ja siniharmaan sävyjä oli montaa erilaista, jopa kukkien muoto vaihteli hieman. Kertakaikkisen häkellyttävä unikko, jota on pakko saada lisää ensi kesänä!

      Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...