torstai 16. heinäkuuta 2015

Pientä puutarhashoppailua

Siis perennaostoksia muualta kuin kotikaupungista.

Kesäloma on lyhyt, joten se käytetään tehokkaasti. Kuten kitkemällä kasvimaata raivoisasti (ehkä tylsin asia puutarhanhoidossa), kauhistelemalla rikkaruohojen valtaamaa perunapenkkiä (kunhan sinne vain ehtisi...), kastelemalla perennoja ja kasvimaata (taas viimeisimmät ukkos- ja sadekuurot jättivät tämän kylän välistä) ja tekemällä tehoistutuksia ("Nyt meni hermot, nämä tulee just tähän." Eli se siitä suunnitelmallisesta puutarhanhoidosta ja järjestelmällisestä puutarhan "tilojen" ja tunnelmien luomisesta...).

Siinä kastelukannujen ja rikkaruohoastioiden ja multasäkkien kantamisen välissä voi tehdä jotain ihan muuta. Kuten käydä ostamassa lisää istutettavaa.

Ensin tein ystäväni kanssa (jolla ei ole edes omaa pihaa, mutta sitkeästi jaksaa kuunnella puutarhajuttujani ja osallistua shoppailuihin) käynnin Heinolassa entisessä Multanäpissä. Sieltä löytyi aivan ihana kuunlilja "Touch of Class", jota minulla ei tietääkseni vielä ole. En ole ainakaan löytänyt. Tosin pari päivää sitten löysin särkyneen sydämen ja keltapäivänliljojen välistä kaksi kuunliljaa, joiden olemassaolon olin unohtanut autuaasti. Ovat kai kuunliljalajikkeet numerot 21 ja 22. Tai 23 ja 24. Monta niitä ainakin on (tässä kohtaa vakavasti otettavat puutarhaharrastajat repivät hiuksiaan kun ei ole mielikuvaa edes mitä perennapenkeissä on, saati niiden nimistä).

Seuraavana päivänä suuntasimme mielestämme keskelle ei-mitään, eli Perennapuutarha Pöntiselle Sysmään. Paikka oli tuttu parin vuoden takaa Avoimista puutarhoista. Hieman oli puutarhakierroksessa muutoksia tapahtunut, mutta kasvit olivat yhtä upeita tai itse asiassa upeampia kuin silloin. Kuunliljojen määrä ja rehevyys oli lähes mykistävää.
(kuvat on otettu puhelimella)Kuunliljojen jälkeen ällistelimme pioniryhmää, joita ei ihan joka puutarhasta löydy...

Puutarha-alueelta löytyi muutakin mielenkiintoista katseltavaa
Puutarhan myymäläalueelta löytyi heti ostettavaa: ystävälle sulkaneilikkaa (ts. vuorineilikkaa), omani ostin Pöntiseltä toissavuonna.

Rankka ukkoskuuro keskeytti hyvin alkaneen ostosreissumme, joten sulkaneilikoiden lisäksi mukaan lähti vain erilaisia saksankurjenmiekkoja (mm. "Broadway Star") ja päivänlilja "Pandoras Box". Viimeistään ensi keväänä sinne on päästävä uudelleen, sillä silloin olisi ehkä myynnissä tätä vaaleansinistä saksankurjenmiekkaa (joka ei tuossa puhelinkuvassa näy edukseen). Yksi kukka oli kämmenen kokoinen!

Kotipihalla siirsin nauhuksia takapihan kohopenkistä maahan penkin viereen, jossa ne saavat kasvaa vapaasti ja ilman että peittävät muita perennoja ja vievät voimia niiltä. Kohopenkistä löytyi nauhuksien alta ja takaa lisää kuunliljoja (juu, niitä on tullut hankittua viime vuosina...) ja nauhuksien tilalle siirsin yllä mainitut ostokseni.

Kasvimaalla porkkanat meinaavat tukehtua vesiheinään, punajuuret selviävät rikkaruohoista hieman paremmin ja olen taas onnistunut ostamaan sen kitkerän kurkun taimia (tähän suunnatonta sadattelua). Osa kurkuntaimista paleltui (heinäkuussa!) ja vain kaksi taimea on "Profi"a, suosikkiamme. Loput selvinneet taimet ovat näemmä "Marketmore"a, josta ei ole mitään hyvää sanottavaa viime kesältä.

Fenkolia tulee tosiaan yli tarpeen, mutta basilikalle sanoin katkerat hyvästit ja söimme ne kuusi lehteä jotka säästyivät joltain öttiäiseltä. Viime kesän basilikasadosta ei tänä vuonna ole tietoakaan. Mutta tulee meille maissia! Ensi vuonna niiden taimia pitää hankkia lisää. Paljon.

Kasvimaasta (ja sen rikkaruohoista) ei ole juuri kuvia (mitä sitä veistä kääntämään haavassa kun joka päivä katson sitä rikkisten määrää kuitenkin...), mutta perennojen paras kukinta-aika alkoi. Mahtavaa värien ja muotojen hurmaa!

Hurjia pilviä, vähän sateita. Mutta komeaa katseltavaa ja kuunneltavaa.

Maaliskuussa istutin ensimmäiset liljojen sipulit ruukkuihin, nyt aloitti kukinnan ensimmäiset, eli Cancun:t

Soihtulilja. Aika pettymys siihen verrattuna mitä olin kuvia netissä katsonut. Mutta silti se loistaa vihreyden keskellä, eli kai näitä voisi ensi vuonnakin hankkia...

Keltapäivänliljat ja pilvet

Onnenapiloita on siellä sun täällä - myös sellaisissa paikoissa jonne en tietääkseni ole niitä laittanut..
"Iron Cross"

Harmaakäenkukka. Sain sen toissavuonna, viime kesänä siitä ei ollut tietoakaan. Tänä kesänä kasvaa ja kukkii pontevasti. Hurmaavan punainen.

Valkoinen sormustinkukka

 Oli upeita auringonlaskuja mökilläkin

3 kommenttia:

 1. Upeat kuunliljat! Minullakin on niitä epälukuinen määrä, sillä jossain vaiheessa keräilin niitä, tai ainakin ostelin uusia lajikkeita niitä löytäessäni. Aikoinaan kyllä olen jonkinlaisen istutuskartan piirtänyt, johon olen eri lajikkeet merkannut, mutta hukassa on ... ja onhan niitä siirtynyt myös paikasta toiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen myöhäistä vastaustani! Montako eri kuunliljalajiketta sinulla on? Olisi kiva vertailla joskus sekä saada tunnistusapua omiini :)

   Poista
 2. Kiitos sulkaneilikasta :-) Ja kiva, että harmaakäenkukka sai nimen! Sain sitä anopilta, mutta en tiennyt sen nimeä.

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...