perjantai 31. heinäkuuta 2015

Tervetuloa Las Vegas!

Värililjat, nuo kukkamaailman las vegasit (kuten Saaripalstan Saila osuvasti kuvaili) ovat taas täällä. Minulle niiden kukinta on kesän kohokohta, se eniten odotetuin aika. Kierrän joka päivä monta kertaa katsomassa liljoja, ihastelen uusia kukkia, hoputan
puoliavonaisia nuppuja avautumaan, tuoksuttelen huumaavia tuoksuja ja tietenkin tarkistan ettei näy liljakukkoja.

Ruukuissa maalis-huhtikuussa multiin laitetut liljat kukkivat ensimmäisenä, mutta kauan eivät niiden jälkeen odottaneet maahan istutetutkaan. Taas näyttää siltä että ainakin osa liljoista on talven aikana kadonnut, luultavasti sipuli on mädäntynyt tai se ei vain ole ollut elinvoimainen. Kadonneiden tilalle täytyy siis hankkia uusia, mikä miellyttävä tehtävä :)

Tämän paikan ikuinen puutarhurin surku on myyrät, jotka eivät onneksi pääse liljoihin alta käsin hampaiksi koska liljat ovat rappausverkkohäkeissä perennapenkeissä. Mutta myyrät kaivavat isoja onkaloita häkkien alle ja maa vajoaa hiljalleen jättäen liljat monttuihin. Kosteina ja koleina kesinä (=tämä kesä) sipulit kärsivät liiasta kosteudesta ja pahimmassa tapauksessa mätänevät kokonaan. Takapihan uudessa perennapenkissä ne kasvavat terveinä ja tomerina, muualla ovat ruskeavartisia ja terälehdet ovat huonokuntoisia, osa on kuollut jo ennen kukintaa. Sananmukaisesti mädäntynyt pystyyn.

Jos jotain hyvää keräilymaniasta on, niin ainakin se että liljoja riittää vaikka osa niistä ei kukikaan. Tämän kesän Las Vegas alkoi pari viikkoa sitten ja sitä jatkuu aina syyskuun alkuun asti. Aikaa ihasteluun ja tuoksutteluun on siis vielä yli kuukausi. Ihanaa.

 Tätä pitkään ja runsaasti kukkivaa pienikukkaista liljaa minulla on vähän joka paikassa, mutta en muista sen nimeä enkä sitä, mistä olen sen saanut tai hankkinut.
 

 Baja Loreto kukkii takuuvarmasti ja isoin kukin.

Cancun oli ensimmäinen, ostin sen maaliskuun lopussa Kodin Terrasta.

Keltainen, nimetön lilja. Ostettu jostain rautakaupan ale-laarista.

Tämän tukevavartisen, isokukkainen lilja on saatu tuttavalta, se ei välitä liiasta kosteudestakaan. Todella vankka ja elinvoimainen.
 

Pieton
 

Cancun ja Pieton
 

OmaPiha-lehden tämän kevään tilaajalahja, matala Peach Dwar
 

 Nettyn tai Patrician ylpeys, tuntisikohan joku kumpi se on? (Netty's Pride tai Patricia's Pride)

Kermanvärinen isokukkainen lilja, jonka terälehdistä näkyy että se kärsii kosteudesta. Moni sen kaveri mätäni pystyyn vieressä.
 

Puhtaanvalkoinen matalahko lilja. Herkän kaunis.
 

 Dramaattisen tumma: Mapira

Hento pinkki: Foxtrot.

 Hehkeän punainen lilja josta minulla ei mitään mielikuvaa mistä olen tuon ja sen samanväriset kaverit saanut ja milloin.
 

 Viime vuonna Lidl:stä ostettu Red Twin. Se kukki jo ensimmäisenä kesänä, tänä kesänä se vallan riehaantui.
 

Kuin karamelli: Lollypop

Tämän kesän ensimmäinen puulilja joka avasi nuppunsa huumaavan tuoksun kera: Olympic Torch

 Kesän edetessä yli puolenvälin alkavat illan valoilmiötkin haaleta taivaanrannassa. Onneksi niitä vielä näkyy, kuten tämä eilisiltana.

6 kommenttia:

 1. Ihania liljoja sinulle on kertynyt - ja monta!!! Kauniita, hohtavia värejä! Olen Lollypop-liljaa karsinut omasta penkistäni, sillä siinä tosiaan jostain syystä ruskettuvat varret ja lehdet nyt joka kesä, jokin tauti riivaa sitä ihan selvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liljoja on tosiaan kertynyt - niitä on reilut 200 :) Mutta silti niitä ei ole liikaa. Päinvastoin, Kauppilan kuvastoa katsellessani totesin että on ehkä ihan_pakko hankkia "vähän" lisää...

   Lollypopit olivat viime vuonnakin aika surkean oloisia, en tiedä auttaisiko paikan vaihdos tai vain luovuttaisinko niiden suhteen.

   Poista
 2. Vai ovat Las Vegas -viikot taas alkaneet :-D Ihanan pitkään sinulla liljailoa kestääkin, monta kuukautta! Ehkä omaa innostusta estää syttymästä se, että peurat syövät lähes kaikki liljat, niitä on niin turhauttavaa istuttaa. Kun ne eivät sitten tee mitään sivuvartta, josta tulisi kukkia myöhemmin syötyjen nuppujen tilalle, kuten monet perennat tekevät.
  Mahtava väri tuossa ensimmäisen kuvat pienikukkaisessa liljassa! Ja kerrottu punainen on tosi kaunis. Nyt riittää väriä ja räiskettä suuren (kasino)maailman tyyliin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisin totaalisen hepulin jos myyrien lisäksi vielä peurat popsisivat liljojani!
   Olen ollut todella ilahtunut kun viime päivinä pihapiirissämme on viihtynyt haukka - tervetuloa syömään myyriä!
   Olen käynyt harva se päivä kyselemässä puuliljoilta milloin meinaavat avata nuppunsa, niiden kukat ovat niin hulppean isoja ja tuoksuvia. Ja se kukinta kestää kauan. Tosin näemmä kylmien säiden takia (tänään +15 C!) kestää se nuppujenkin avautuminen..

   Poista
 3. Sulla on niiiiiin ihania liljoja ja paljon!

  Veikkaisin tuota (vaal. + viininp.) Patriciaksi. On jotenkin tarkkarajaisempi kuin minulla tuo Netty (ainakin sen pitäis olle se, noista pakkausten nimistä ei aina niin tiedä).

  Nyt on kyllä paljon liljoissa kaikenlaisia laikkuja tuon kosteuden takia. Lehdetkin ruskettuu ennenaikaisesti. Kaikki nuput ei aukeekaan. Harmittaa. Meillä ei vielä puuliljat kuki.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Patriciaksi minä sen viime vuonna nimitin, mutta sitten tuli uskonpuute kun googlailin. Pakkauksessa oli aikoinaan ihan erilainen kuva, mutta niihin ei ole luottamista. Samalla kuvalla myydään useampaa eri lajiketta.

  Meillä aukesi eilen toinen puulilja, täytyy kaivaa sen nimi jostain arkistojen uumenista. Tuoksu on erilainen kuin Olympicilla, vienompi ja "hajuvesimäisempi".

  VastaaPoista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...