tiistai 7. heinäkuuta 2015

Tosielämän Sulo Vilen x 2

....Mutta kun halvalla sai... :)

Tänään oli rekkaruuhkaa pihallamme. Ensin tuli uuden keittiön kodinkoneet, heti perään keittiön ja kodinhoitohuoneen kaapistot ja niiden jälkeen vielä 200 metriä lautatavaraa (tai lankkua se kuulemma on). Keittiö oli normaalihintainen, mutta lauta/lankkutavara on rakkaan mieheni ansiosta edullisempaa. Käyttöä sille on vasta ensi kesänä kasvimaalla: koko kasvimaa siirretään lavoille jottei sen hoitoon menisi kaikki lomat ja illat kuten tänä kesänä on miltei käynyt. Rehevä maaperä ja kasvimaassa kiinni kasvava hehtaarin heinä(rikkaruoho)pelto takaavat loputtoman kitkemisen jonka pitäisi helpottua lavaviljelyllä.


Uudessa keittiössä tulee olemaan hulppeasti kaappitilaa, on sille tarvettakin (terveisin "Mutta kun halvalla sai aikoinaan vanhaa Arabiaa ja kaikenlaisia muita ihania astioita...").

Kaapistot odottavat asennusta tulevassa makuuhuoneessa. Hiki tuli niitä ja kodinkoneita siirtäessä kiireellä sadekuurojen välissä.

Sunnuntaina kävin Fionan kanssa Tuusulassa näyttelyssä ja kotimatkalla teimme entisen kotiseudun kierroksen. Aloitimme Pirilästä josta ostin kolme tarhaidänunikkoa, kaksi "Royal Wedding":iä ja yhden  "Prinzessin Victoria Louise":n sekä punahattu "Magnus":n. Ne olivat normaalihintaisia, mutta ihan_pakko_saada. Niille löytyi jopa tilaa perennapenkistä myyrien jättämistä tyhjistä kohdista. Unikot ovat myrkyllisiä, joten onnea ja menestystä niille myyrille jotka yrittävät lounastaa unikoillani.

Kävimme Fionan kanssa myös Kodin Terrassa, josta ei löytynyt mitään ostettavaa (!). Ystävältän, entiseltä naapuriltani, kävin hakemassa isotöyhtöangervoja. Matkalla Hyrylästä Hyvinkäälle oli valtatien varressa kyltti että Nukarin puutarhalla on alennusmyynti. Onneksi on tila-auto jossa oli vielä tilaa kasveille, eli keula nopeasti oikealle ja kohti puutarhamyymälää. Ja kun halvalla sai, niin...

...ostin valtavan tomaattiamppelin (joka oli täynnä raakileita) kympillä, ison mustakeltaisen runsaskukkaisen petunia-amppelin ystävälleni syntymäpäivälahjaksi kympillä ja sieltä löytyi vihdoin Kekkilän hevosenlantapellettejäkin ja vielä halvemmalla kuin isoissa puutarhamyymälöissä! Ne pelletit ovat ihan ehdottomia, lannoittavat tasaisesti ja pitkään. Parempia kuin kanankakka, tosin ne haisevat paljon vähemmän joten myyrien karkoittajaksi hevosenlantapelleteistä ei ole. 

Fiona oli lopen uupunut kun vihdoin pääsimme kotiin, se ei millään ymmärtänyt ettei päässyt jokaisen kaupassa olleen ihmisen luo tervehtimään. Nukarilla oli sentään koiraystävällisiä asiakkaita ja myyjä jotka Fionan iloksi rapsuttivat sitä.

Viikolla piipahdin Hämeenlinnan K-raudassa jossa oli poikkeuksellisesti hoidettu puutarhaosastoakin. Viime vuonna siellä oli enemmän kuolevia kuin eläviä perennoja ja taimia. Siinä missä Kodin Terra myy esikasvatusastioita ja siemeniä vielä täyteen hintaan (!), K-rauta ilmoitti poistavansa siemenvalikoiman tältä vuodelta myynnistä ja kaikki Lord Nelsonin siemenpussit olivat puoleen hintaan. Säästin paljon (kun halvalla sai) ja ostin "muutaman" pussillisen...

Osa Lord Nelsonin alennussiemenistä meni heti maahan: kylvin lisää salaattia, samettikukkia ja pinaattia. Pavut sain maahan vihdoin lauantaina, en ole näin myöhään niitä ennen laittanutkaan. Sopivasti tänään sataa (ja ennusteen mukaan seuraavina päivinä myös), joten säästyn kastelu-urakalta. 

Pionit kukkivat, yksivuotiset unikot aloittavat kukintaa ja liljat ovat nupulla. Kohta alkaa paras kukintaloistoaika!

Viime postauksessa sadattelin vaaleanpunaisen isotähtiputken viivästynyttä kukintaa. No nyt se kukkii. Paitsi ettei ole vaaleanpunainen...

Varjolilja

Tarhakurjenmiekka ja särkynyt sydän

Vaaleansininen siperiankurjenmiekka. En tiennytkään että niitä on noin vaaleansinisenä versiona. Sain tuon ystäväni äidiltä viime kesänä kun sen kukinta-aika oli jo ohi.

Kurpitsa kukkii, mikäköhäntämänlajikkeennimitaasolikaan... Vink vink Puutarha ja hella!

Laskin pikaisesti eri puolilla pihaa olevat liljat. Lopetin laskun 220:ssä. Okei, vähän on lähtenyt lapasesta niiden(kin) kanssa, mutta jos en tietäisi, väittäisin että nekin ovat lähteneet. Sananmukaisesti. Miten muuten on selitettävissä kaksi liljaa keskellä karviaismarjapensasta, jossa ei ole lähelläkään liljapenkkiä? Tai kaksi topakkaa liljaa tyrnien luona, siinä missä pitäisi kasvaa poikatyrni Tarmo? Tarmosta ei ole tietokaan, mutta liljat voivat mainiosti. Tiedän että syksyn pimeinä iltoina kukkasipuleita on tullut lykittyä minne sattuu otsalampun valossa, mutta en nyt ihan tuollaisiin paikkoihin...

Maisseissa on jo hyvänkokoiset tähkät! Näiensi vuonna paaaljon enemmän. Vaikka perunapellon reunalle koska ovat yllättävän helppohoitoisia ja kestävät näemmä koleaa kesää hyvin.

Keltapäivänliljoja ja Noppa

Takapiha kasvimaan reunalta kuvattuna. Juhalla riittää nurmikonleikkuu-urakkaa kun etupihalla on toinen lähes samankokoinen nurmialue.

Puutarhavahdit takapihalla. Tara auringossa viime lauantain helteessä ja Fiona fiksusti varjossa.

Huvimaja ja nouseva täysikuu

Iltapilveilyt viime viikonlopulta

4 kommenttia:

 1. Kurpitsa on joko Buffy ball tai Small sugar, tekee moooonta pientä minikurpparia (eikä kuki meillä vielä, grrr!).
  Eikä meillä kuki pionit eikä päivänliljatkaan, vaikka ollaan samalla vyöhykkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiiko teillä jo nyt? Kurpitsat tointuivat shokistaan jouduttuaan avomaalle, kummatkin jatkoivat kukkimista. Minä katkaisin vahingossa yhden kukkavanan, mutta onneksi pikkukurpitsoja näyttää olevan tulossa muutenkin.

   Poista
 2. Silloin pitää ostaa, kun halvalla saa :). Kaunis tuo vaalensininen kurjenmiekka! Ihana on myös kuva Nopasta ja keltapäivänliljoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaaleansinistä kurjenmiekkaa on saatavana, näyttää olevan niin topakka tapaus että sitä voi jakaa. Tulkaa käymään niin saat mukaasi :)

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...