torstai 14. heinäkuuta 2016

Unikkovalikoima parhaimmillaan - ja iltaruskot myös

Kun pionit lopettelivat kukintaansa, pioniunikot aloittivat. Koska talven ja myyrien tekemien tuhojen jälkeen perennapenkeissä oli paljon tyhjää tilaa, heittelin niihin keväällä viime kesänä keräämiäni yksivuotisten unikoiden siemeniä. Ja ne lähtivätkin raivokkaaseen kasvuun, sillä seurauksella että perennapenkeissä on nyt hyvin paljon unikkoja. Etten sanoisi että miltei liikaakin.

Pioniunikot tekivät lähes 40 cm pitkät lehdet ja metriset varret ja estivät viime talvena Virosta ostamieni unikkojen kasvun. Ehkä ensi kerralla viisastun ja maltan mieleni siementen levityksessä. Ja ehkä jätän tilaa niille ostosiemenillekin, vaikkei hinta päätä huimannutkaan. Mutta olisi ollut kiva nähdä niidenkin kukinta.

"Black Peony"Herkkää, kaunista ja kookasta. Näilläkin on vartta miltei metrin verran.Sulkaunikoita on myös runsaasti, harmikseni valkoista versiota ei lainkaan. Sen siemenistä olisin kiinnostunut jos jollain on tarjolla.

"Danish Flag" supussa

...ja auki.
"Lilac Pompom"


Lilac Pompom ja sateelta sen suojaan tullut kimalainen.

Tämä kukka on iso, monivuotisten unikoiden kokoinen.

Monelle unikolle kävi näin tämän kesän kovissa ja kylmissä tuulissa.

Silkkiunikko "Shirley" on kylväytynyt itsekseen viimevuotisista.


Kuka ei kuulu joukkoon? Kevätmessuilta ostamistani saksankurjenmiekan juurakoista "Indian Chief" innostui jo kukkimaan. Kauniita kukkia oli hämmästyttävän paljon. Puutarha ja Hellan Ullan kanssa tekemämme Kauppilan-reissun ostos tuoksukurjenmiekka kukki myös, mutta kärsi sateista selvästi. Sen sijaan yksikään "vanhoista" saksankurjenmiekoista ei ole kukkinut enkä ole löytänyt edes nuppuja.

Viime viikkojen sateiset päivät ovat olleet ennustettavissa hurjista iltaruskoista, joita on riittänyt monelle illalle. Iltojen väritykset ovat ollet satumaisia.
10 kommenttia:

 1. Upeita iltaruskoja! Ja ihania unikkoja. Mulla ne ei ikinä yllä noihin mittasuhteisiin, ehkä se johtuu siitä, että täällä tuulee aina, tai ehkä siitä, että täällä on aina kuivaa, ja nyt erikoiskuivaa. Kylvin just tänään Black Peonya ja Lilac Pompomia, ihanaa nähdä niiden kukkia kuvissasi. Parin kuukauden päästä täällä taas kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuulee myös, mutta hölväsin nuo unikot niin tiheään että saavat tukea toisistaan. Ja vettä on riittänyt liiankin kanssa, ne tuntuvat tykkäävän siitä. Se kuivuus teillä varmaan hidastaa tai jopa estää siementen itämistä. Toivottavasti silti siellä kukkii vielä tänä kesänä!

   Poista
 2. Hurjan hieno Indian chief, ja tuo Lilac pompom on todella kaunis.

  VastaaPoista
 3. Nyt on meilläkin unikkokukkien ihme, kiitos sinulle Sanna! Juuri noita yllä kuvaamiasi löytyy ja ovat komeita. Siemeniäkin jäi vielä, joten kylvöä voi jatkaa! Auringonrusokuvat ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää siemeniä on taas loppukesästä tiedossa jos haluat! Samoin vaaleanpunaisen palavan rakkauden siemeniä on tulossa kunhan kypsyvät. Ja iltavalot ovat tosiaan huimia tähän aikaan vuodesta. Valitettavasti tietävät usein vain sateisia päiviä, niin kuin nytkin.

   Poista
 4. Kauniita kukkakuvia ja kauniita maisemakuvia. Kiva löytää uusi blogituttavuus; löysin blogisi facebookin puutarhablogin kautta. Liityin lukijaksi samantien. Kesäterkkuja Pihakuiskaajan puutarhasta Joensuusta. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan pitkästä aikaa aurinkoa ja lämpöä tulevalle viikonlopulle - tänään on satanut kaatamalla koko päivän ja loput unikot ovat olleet tuulen ja sateen pieksettävänä :(

   Poista
 5. Upeita unikkoja. Pitääpä hankkia siemeniä tulevaksi kesäksi ja yrittää saada omaankin puutarhaan upea unikkoloisto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden pussillisen kun ostat siemensekoitusta (esim. pioniunikkosekoitus) ja keräät niiden siemenet seuraavana kesänä, saat jatkuvan loiston joka vuodelle. Ne ovat helppoja, kauniita ja näyttäviä.

   Poista

Kevät ja tulppaanit tulossa, vihdoinkin!

Meillä on tontti ja lähipellot yhä reippaan lumikerroksen peitossa ja tulevaksi viikoksi on ennustettu lisää lunta, mutta silti: kevät on lä...